Høringssvar til forsvarets sporplan 28. februar 2020

Høringssvar til sporplan

Grundejerforeningen Frydenlund har nedenstående bemærkninger til Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelses forslag til plan for placering af nye militære kørespor på statens arealer i Oksbøl-området:

Grundejerforeningen Frydenlund frygter, at aftalen mellem Forsvarsministeriet og Miljø- og Fødevareministeriet om Forsvarets udvidede adgang til at anvende Naturstyrelsens områder op til Oksbøl Skyde- og Øvelsesterræn vil medføre bl.a.:

  • Forringelse af sommerhusområdets herlighedsværdier på grund af fx støjgener, inddragelse af åbne naturarealer til veje og kørespor, forstyrrelse af dyre- og planteliv, øget afstrømning af vand mod sommerhusområderne på grund af etablering af nye grøfter samt forringelse af mulighederne for fri færdsel enten på grund af øvelsesaktiviteter eller ødelagte stier og veje og dermed forringet adgang til skov og strand.
  • Faldende udlejningsindtægter.
  • Faldende huspriser.
  • Faldende omsætning hos lokale handlende samt aktører i turistbranchen.

Flere af ovennævnte forhold vil blive italesat i det fælles høringssvar, som Erling Kolding-Jacobsen afgiver på vegne af 6 lokale grundejerforeninger beliggende nær Blåbjerg- og Nyminde Plantager.

Nærværende høringssvar skal derfor i det følgende koncentrere sig om ét forhold, nemlig den begrundede frygt for, at etablering af nye grøfter langs nyanlagte kørespor vil medføre en øget afstrømning af vand, der vil bevæge sig østover gennem plantagen og påvirke bl.a. Frydenlundudstykningen (vejene Sandtag og Pugeldal), der ligger umiddelbart op ad plantagen på nordsiden af Skelvejen og Houstrupområdet, der ligger syd for.

Allerede inden Forsvarets øvelsesaktiviteter primo oktober 2019 i Blåbjerg- og Nyminde Plantager var plantagens afdelinger nr. 172, 184, 185, 186 og 188 ganske vandlidende, men efter øvelsesaktiviteterne og den efterfølgende massive nedbør har både Skelvejen og Engvejen samt flere mindre spor været ganske svært passable. Hvis anlæg af kørespor parallelt med Engvejen og en stabilisering af Skelvejen medfører etablering af nye grøfter eller uddybning af eksisterende, frygter vi i Grundejerforeningen Frydenlund, at vi vil få endog meget svært ved at håndtere de øgede mængder vand, der må formodes at blive ledt mod og igennem vores udstykning.

Det forholder sig nemlig således, at en stor del af vandet fra den førnævnte del af plantagen via et system af grøfter ender i en udrettet bæk, kaldet Skovgrøften, som på tværs af den såkaldte Ridestigrøft godt 100m nord for Skelvejen ledes ind igennem Frydenlunds grundvandssænkningssystem. Dette system skal både håndtere det vand, der tilføres fra plantagen, og det vand der falder som nedbør i udstykningen. Systemet er fra starten af 1970-erne og er slet ikke dimensioneret, så det kan håndtere de mængder, der vil være tale om.

Grundejerforeningen Frydenlund skal derfor opfordre Forsvarets Ejendomsstyrelse til at foranstalte eller medvirke til at gennemføre et klimatilpasningsprojekt, der bedre kan sikre sommerhusområdet mod de fremtidige mængder vand, der vil blive ledt til området.

Grundejerforeningen ser følgende muligheder, som formentlig med fordel kan kombineres:

  • Vandet i Skovgrøften ledes uden om Frydenlunds grundvandssænkningssystem og føres i stedet via Ridestigrøften mod syd til Skelvejen, hvor det ledes i grøften på den sydlige side af Skelvejen til Houstrupvej og videre til Hejbøl Bæk.
  • Vejen, Hundevejen, der går på tværs af Skelvejen, forhøjes og forsynes med et stemmeværk, så vandet ved kraftig nedbør kan holdes tilbage på det åbne engareal, afdeling 173, der ligger nord for Skelvejen mellem Hundevejen og Engvejen. Stemmeværket kan sikre, at den vandmængde, der ledes mod øst, ikke pludselig forøges uhensigtsmæssigt, men kan ledes bort over længere tid. Den østlige del af engarealet kan med fordel graves dybere, så det kan rumme en passende mængde vand. Eventuelt kan en del af området graves så dybt, at der vil være en vandflade en større del af året, hvilket vil være til gavn for områdets biodiversitet og skovgæsternes oplevelsesmuligheder.

Er der spørgsmål til ovenstående, er man velkommen til at tage kontakt til undertegnede, ligesom vi fra grundejerforeningens side gerne deltager i et møde om muligheden for at realisere de skitserede tiltag.

På vegne af Grundejerforeningen Frydenlund

Næstformand

Torben Bøgeskov

Ny Havnegade 19

8700 Horsens

Tlf. 61 50 05 05

Mail: Torben.Bogeskov@gmail.com

Kopi sendt til:

Varde Kommune

Naturstyrelsen Blåvandshuk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *