Referat fra generalforsamling i Grundejerforeningen Frydenlund, lørdag den 14. maj 2022

Referat fra generalforsamling i Grundejerforeningen Frydenlund, lørdag den 14. maj 2022, kl. 11.00 på Danhostel Nymindegab, (Lindvig Ferie-og Kursuscenter) Vesterhavsvej 150, 6830 Nørre Nebel.

Deltagere:

Sandtag: 2, 6, 7, 8, 12, 15, 23, 27, 33, 34, 35, 36, 38, 45

Pugeldal: 5, 9, 11, 22, 24, 28, 32, 44 

Referat: Jørgen Hansen

Torben Bøgeskov bød velkommen og takkede for det fine fremmøde.

Efter en tur bordet rundt, hvor hver enkelt husejer præsenterede sig selv, startede generalforsamlingen. 

Pkt. 1. Valg af dirigent:

Bent Kroman, Sandtag 7, blev valgt som dirigent. Han konstaterede at generalforsamlingen var rettidig indkaldt i henhold til vedtægterne.

Pkt. 2. Bestyrelsens beretning for det forgangne år:

Torben Bøgeskov fremlagde bestyrelsens beretning. Beretningen kan læses på foreningens hjemmeside.

Torben viste et billede af en af grøfterne i Nyminde Plantage, hvor der var alger på overfladen. Et tegn på, at der er lav vandstand i området og der ikke er pres på grøfterne. 

Ligeledes blev infobrevet fra Varde Kommune omtalt, hvor der opfordres til at overholde de deklarationer, der gælder for området. Det gælder blandt andet også etablering af volde, regulering af terræn. Torben opfordrede grundejerne til at overholde deklarationerne. Det er den enkelte grundejers ansvar at deklarationerne overholdes. Hvis deklarationen ikke kan overholdes, så søg kommunen om dispensation. Det er kommunen der træffer afgørelsen – ikke foreningen. 

Tidligere modtog foreningen ofte information fra kommunen, når den gav byggetilladelser og dispensationer, men det gør vi ikke mere, formentlig på grund af manglende ressourcer i kommunen. 

Torben viste et billede af grundejerforeningens område, hvor der var indtegnet skovbyggelinje. Stort set hele fællesarealet er omgrænset af skovbyggelinjen, lige bortset fra en meget lille del af det lille fællesareal. Hvordan det lille fællesareal er kommet i grundejerforeningens eje, har bestyrelsen ikke kunnet finde noget materiale på. Det er muligvis kommet til i forbindelse med de sidste udstykninger for at overholde det samlede antal kvadratmeter fællesareal i % af det samlede grundareal. 

Bestyrelsen har vurderet, at det vil både være juridisk og teknisk besværligt at frastykke arealet med henblik på eventuelt salg. Med de klimaudfordringer vi står overfor, vil arealet egne sig godt som regnvandsbassin. 

Omlægningen af Skovgrøften og opgravningen af grøfterne omkring fællesarealet samt grøften, der støder op til Guldvangen, vil forhåbentlig være med til at mindske risikoen for fremtidige oversvømmelser i Frydenlund. Den lave nedbørsmængde det sidste års tid har imidlertid ikke testet grøfterne og grundvandssænkningssystemet. Der har været et rigtig godt og konstruktivt samarbejde med Varde Kommune om etablering, omlægning og vedligeholdelse af grøfterne. 

Naturstyrelsen er i færd med at etablere en sø ved Engvejen i Nyminde Plantage. Den skal blandt andet fungere som en form for regnvandsbassin. Styrelsen har endvidere isat et antal såkaldte ”munke” i grøfterne langs Houstrup Strandvej og Skelvejen. De skal sikre en høj vandstand i den vestlige del af plantagen samtidig med at vandstanden daler mod sommerhusområderne. Etableringen har dog givet nogle udfordringer med blandt andet grene, der stopper ristene. De eksperimenterer dog videre med projektet. 

Omkring Forsvarets brug af plantagen, så har de oplyst, at køresporet, der skal etableres, rykker længere vest på. Det reducerer støjgenerne i sommerhusområderne og tager mere hensyn til naturværdierne i plantagen. I forbindelse med fremtidige øvelser vil der ikke blive kørt på Skelvejen fra Houstrupvej til Engvejen. 

Bestyrelsen har vedtaget at fortsætte samarbejdet med Stammose med hensyn til vedligeholdelse af veje og beskæring af træer m.v. 

Samtidig opfordres grundejerne til at fjerne skæve og faldefærdige træer, der kan lande på veje og fællesarealer.

I løbet af årene har det vist sig, at de 2 vendepladser ved S49 – S51 og P44 – P46 har ”flyttet” sig.

Vendepladserne vil blive reetableret i løbet af året.

Kommunen har besluttet, at der skal indføres en ny affaldshåndtering i vores område. Det forventes at ske i 2024.

Vindmøllerne, der ligger nord for os ved Sønder Bork, skal udskiftes til nogle større testvindmøller. Vi forventer ikke, at det vil påføre nogle gener for vores område. 

 Efter gennemgangen var der følgende spørgsmål og kommentarer:

P22: Der er givet en dispensation for en mindre overskridelse af skovbyggelinjen ved S11. Han mener derfor ikke, at bestyrelsen har løst opgaven med undersøgelse at et muligt salg hosVarde Kommune af det lille fællesareal godt nok. Der kunne eventuelt gives dispensation for det lille fællesareal. 

P24: Som tidligere bestyrelsesmedlem mente han, at der på fællesarealet er en klausul, der ikke tillader salg. 

Anna Grethe: Det er ikke alle spørgsmål i sagen bestyrelsen kan svare på lige nu, da vi ikke har fået alle dokumenter fra den tidligere formand. Der arbejdes løbende på at få de sidste dokumenter, der måske kan kaste lys over sagen. 

P22: Anmoder om, at referater fra de eksterne møder, som bestyrelsen deltager i, ligeledes kan læses på hjemmesiden. 

Beretningen godkendtes af generalforsamlingen.

Pkt. 3. Forelæggelse af regnskab for 2021:

Anna Grethe gennemgik regnskabet og redegjorde for stigningen i kørselsudgifterne. Årsagen er, at der er skiftet ud i bestyrelsen, efter at den tidligere formand solgte sommerhuset i 2021. 

Regnskabet udviste et overskud på knap 8.000 kr. Dog er der nogle mindre opgaver, der var planlagt til udførelse i 2021 flyttet til 2022.

Efter forelæggelsen var der følgende spørgsmål:

P22: Spurgte ind til kørselsudgifterne og kunne også godt ønske, at der var en yderligere specifikation at udgifterne, der var betalt af vandfonden.

Anna Grethe: Udgifterne til kørsel er steget, da flere medlemmer af bestyrelsen nu bor længere væk end tidligere. 4 medlemmer af bestyrelsen bor på østkysten.

På Generalforsamlingen for 2-3 år siden, blev det vedtaget, at udgifterne til omlægning og oprensning af grøfterne kunne tages af vandfonden, da det ville mindske presset på vores grundvandssænkningssystem og dermed forlænge holdbarheden. Alle udgifter er specificeret i regnskabet enkeltvis.

P22: Fint med vores vandhandleplan, men bestyrelsen skal være opmærksom på, at der er midler nok i vandfonden til udskiftning/reparation af systemet. Udtrykt behov for, at revisorerne skulle tjekke om tilbud blev overholdt.

Anna Grethe: Samtlige bilag kan gennemses her og nu på generalforsamlingen, men ikke medtages herfra af andre. Tilbud er ikke med sendte til revisorerne.

P24: Kommenterede det med, at systemet nok ikke skal skiftes på en gang, men at det vil være en løbende proces.    

Torben gjorde samtidig medlemmer opmærksom på, at man ikke ulovligt bør opføre udhuse og skure, ovenpå grundvandssænkningssystemet. 

Herefter blev regnskabet godkendt af generalforsamlingen.

Pkt. 4. . Forelæggelse af budget for 2022:

Anna Grethe: Indtægterne er de samme som i 2021. Udgifterne vil være ca. 10.000 kr. større end i 2021. Årsagen er de arbejder, der er skubbet fra 2021 til 2022. Underskuddet skal derfor ses i sammenhæng med overskuddet i 2021.

Bestyrelsen har stort fokus på kørselsudgifterne, og der er ændret praksis for godtgørelse. En del kørsel refunderes nu kun med den lave takst. 

Der vil i 2022 være udgifter til oprensning af Ridestigrøften og den vestlige del af sydgrøften fra Pugeldal og ud til Ridestien. 

S38: Spurgte om oprensning af Ridestigrøften ikke var Naturstyrelsens opgave.

Torben: Nej – det er vores opgave. Grøften er i skel, og det er vores pligt at håndtere vandet. Vi har fået tilladelse til at benytte grøften til afledning af vandet til sydgrøften ved Skelvejen, så det ikke løber i vores grundvandssænkningssystem og belaster dette. 

P24: Spurgte om det er nødvendigt med en oprensning af Ridestigrøften.

Anna Grethe: Ja, oprensningen er nødvendig, da grene m.v. ellers stopper ristene. 

Bestyrelsen indstillede, at kontingentet for 2023 forbliver uændret, hvilket blev vedtaget tillige med budgettet for 2022..

Pkt. 5. Valg af medlemmer til bestyrelsen:

På valg var Marianne Täkker, Henry Schultz og Jørgen Hansen

Alle blev genvalgt uden modkandidater.

Pkt. 6. Valg af 2 suppleanter til bestyrelsen:

Som 1. suppleant blev valgt Allice Kristensen, Sandtag 8

Som 2. suppleant blev valgt Villy P. Andersen, Sandtag 6

Pkt. 7. Valg af 2 revisorer:

Ib Jensen, Sandtag 12, blev valgt 

Frede Holm-Hartvig, Sandtag 5, blev valgt.

Pkt. 8. Valg af 1 revisorsuppleant:

Bent Kroman, Sandtag 7, blev valgt.

Pkt. 9. Indkomne forslag:

Sandtag 27: dispensation fra den fælles deklarations § 6.

Der var indkommet forslag til drøftelsen fra S27 omkring dispensation fra vores deklarations §6. 

S27 vil gerne have skiftet taget på deres ejendom. I deklarationen er de pålagt, at ejendommen skal have tag af rør eller strå. De synes også, at det er en ”sjov” og spændende detalje, at beplantning på grundene ikke må være højere end 1,5 m. De har søgt Varde Kommunen om dispensation til at pålægge et andet tagmateriale end rør eller strå, da det pt er meget svært at skaffe. 

Kommunen har givet afslag, da de alene giver dispensation til de ejendomme, der er pålagt at have græstørvstag. Man (Varde Kommune) giver ikke dispensation til de ejendomme, der er pålagt tag med rør eller strå.

Hvorfor kan nogen få dispensation og andre ikke? 

Torben: Vi har i foreningen kigget gammelt materiale igennem, men har ikke kunnet finde noget omkring stråtag. Varde Kommune har i perioder været restriktive med hensyn til at dispensere fra deklarationerne, i andre ikke.

Det er alene kommunen, der afgør sagerne. Årsagen til, at de ikke vil give dispensation ved ejendomme med stråtag, kan eventuelt have noget med taghældningen at gøre. Huse med pligt til rør eller strå har et stejlere og dermed mere synligt tag. Vi kan i bestyrelsen undre os over, at vi ikke bliver hørt, ej heller får orientering i de sager, hvor der gives dispensation. Kommunen siger, at det er et spørgsmål om ressourcer. 

Omkring deklarationen vedrørende beplantning og plantebælter er det det private firma, HedeDanmark, der er påtaleberettiget. 

P22: Spurgte om deklarationer for området eventuelt skulle ændres?

Torben: Det er alene en kommunal afgørelse. 

P28: Græstørv har svært ved at gro på sydsiden af taget. Bestyrelsen bør henvende sig til kommunen og høre, hvorfor der ikke kan gives dispensation.

Anne Grethe: I beretningen fra generalforsamlingen i 2008 nævnes det, at Varde Kommune ikke vil ændre deklarationerne, men de giver dispensation fra græstørv til mørke tage (Liste tagpap, mørk eternit eller mørke betontagsten). 

Pkt. 10. Eventuelt:

Varde Kommune har etableret et nyt vanddialogforum. Fokus vil være den fremtidige håndtering af bortskaffelse af klimavand i sommerhusområderne. Kommunen har ansat en konsulent (biolog) og det er meningen, at der løbende skal holdes opfølgningsmøder.

Samtlige sommerhusgrundejerforeninger er indbudt til møde i vanddialogforummet mandag den 16.5.2022, hvor vi også deltager. Det bliver spændende at se, hvad der sker på mødet.

Sommerhusgrundejerforeningerne indbydes hvert år til dialogmøde med Varde Kommune. Det er kommunen, der laver dagsordenen og det er stort set tale om envejskommunikation. Fællesudvalget for Grundejerforeningerne i Varde Kommune har tilbudt at stå for mødet i 2022, men kommunen vil ikke afgive ansvaret. Mødet skulle være afholdt her i foråret, men er udskudt til efteråret grundet politikkernes arbejdspres.

Fællesudvalget har involveret sig i arbejdet om Varde Kommunes fremtidige turismestrategi og har kommenteret oplægget til en sådan. I løbet af vinteren og foråret har der været klare tendenser til at Turisme- og udlejningsfirmaerne gerne vil ”overtage” styringen af udviklingsarbejdet og gøre grundejerforeningernes indflydelse mindre. De vil gerne have udvidet sæsonen og øget antallet af overnatninger samt omsætningen. Hvis det sker, frygter Fællesudvalget, at det vil øge presset og belastningen af kommunens skove, strande og andre naturområder.   

Fællesudvalget holder møde mandag efter dialogmødet i Vandforum. Det overvejes blandt andet om Fællesudvalget skal organiseres mere formelt med vedtægter, og om sommerhusgrundejerforeningerne i kommunen skal være med i en større sammenslutning for at få adgang til blandt andet juridisk rådgivning. Disse ændringer skal naturligvis godkendes i de forskellige grundejerforeninger. 

Torben orienterede ligeledes om, at der planlægges at lave en fælles arbejdsdag i Frydenlund den 10. september. Der vil være tale om småprojekter, så som reparation af hegn, beskæring af træer m.v.

P24: Spurgte til, om foreningen er ved at være for lille til de udfordringer der kommer. Overvejes det om vi skal sammenlægges med en større forening af hensyn til fælles administration mv.   

Anne Grethe: Jeg har for år tilbage hørt det fra anden grundejerforening, men der er min personlige holdning, at vi har fået løst vores vandproblemer hurtigere ved at være os selv, end ved at være en del af en større forening.

P24: Har ”Guldvangen” ikke de samme problemer. 

S27: Roste bestyrelsen for deres gode arbejde. Bliv endelig ved med det.      

Afslutning:

Torben Bøgeskov takkede Kim Täkker for arbejdet som foreningens tidligere Webmaster med 2 flasker vin, foreningens revisorer og generalforsamlingens dirigent med 1 flaske vin hver. 

Torben Bøgeskov takkede forsamlingen for fremmødet.

Generalforsamlingen efterfulgtes af et lettere traktement.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *