Bestyrelsens beretning for 2024

Bestyrelsen har i 2024 afholdt 5 bestyrelsesmøder, hvoraf ét blev afviklet på Teams, deltaget i Varde Kommunes årlige dialogmøde med sommerhusgrundejerforeningerne i kommunen, det årlige fællesmøde for sommerhusgrundejerforeningerne i Varde Kommune, Generalforsamlingen i Sammenslutningen af Sommerhusgrundejerforeninger i Varde Kommune, det årlige fællesmøde for de 6 grundejerforeninger i Lønne-Houstrup samt 2 møder i Varde Kommunes vanddialogforum. Torben Bøgeskov har hele året været en del af Fællesudvalget for sommerhusgrundejerforeningerne i Varde Kommune og siddet i bestyrelsen for Sammenslutningen af Sommerhusgrundejerforeninger i Varde Kommune samt repræsenteret Fællesudvalget i Brugerrådet for Naturstyrelsen Blåvandshuk.

GF Frydenlund afholdt i 2024 sin årlige generalforsamling lørdag den 25. maj på Restaurant Stausø med deltagelse af repræsentanter for 19 grundejere. Som vanligt var der fællesspisning, da generalforsamlingen var afsluttet.

Efter generalforsamlingen konstituerede bestyrelsen sig med Torben Bøgeskov som formand, Henry Schultz som næstformand, Anna Grethe Juelsen som kasserer, Bent Lind som sekretær og Malene Skogemann som menigt medlem.

Dagen efter generalforsamlingen afholdt vi for andet år i træk en fælles arbejdsdag i Frydenlund. Der blev beskåret træer langs vores veje, fjernet ganske mange uønskede glansbladet hæg, vejrabatter og grøftekanter blev slået med buskrydder, lagt nyt grus på stien mellem Sandtag 33 og Pugeldal 32 og de resterende vejnummerskilte ved stikvejene blev gjort rene og malet op. En heftig tordenbyge stoppede arbejdet lidt før tid, men vi sluttede behørigt af med hygge, pølser og en øl eller vand.

Sidst på vinteren gennemførte vi med assistance fra HedeDanmark (som nu hedder Dalgas) en større træfældningskampagne. Ganske mange grundejere havde tilsluttet sig kampagnen og har for egen regning fået tyndet godt ud i områdets mange contortafyr. På foreningens fællesarealer langs vejene, er der på visse strækninger fældet både contortafyr og skovfyr. Det har givet mere lys ved mange huse og grunde samt givet de tilbagestående egetræer væsentligt bedre vækstbetingelser. I skrivende stund har HedeDanmark endnu ikke fjernet træerne, der er oplagret på det lille fællesareal, men det skulle være nært forestående.

Som omtalt på sidste års generalforsamling blev strømkablet i grøften langs skellet mellem Frydenlund og Guldvangen beskadiget ved oprensning af grøften i efteråret 2023. N1 udlagde i første omgang et nødkabel langs grøften, men gik i det tidlige forår 2024 i gang med at grave et nyt permanent kabel ned i rabatten langs grøften på strækningen fra Pugeldal 44 til Sandtag 51. Desværre blev arbejdet udført, da der var allermest vådt i Frydenlund, hvorfor grøften på en del af strækningen skred helt sammen. I forsøget på at styre vandet, lykkedes det for N1’s entreprenør at molestrere en stor del af grøftens næromgivelser, herunder stien mellem P46 og S51, samt kappe vakuumforbindelsen til S51. Skaderne er udbedret, og der er plantet nye erstatningstræer ved stien ud for S51.

Den megen nedbør i vinteren 23-24 samt diverse anlægsarbejder har slidt hårdt på vores veje. Samtidigt har vores vejentreprenør desværre haft svært ved at overholde de indgåede aftaler om vedligeholdelse af vejene. Bestyrelsen har derfor undersøgt alternative muligheder, bl.a. Varde Kommune, der står for at holde vejene i flere af vores naboforeninger. Af hensyn til private virksomheder påtager kommunen sig imidlertid ikke nye opgaver af den slags. Vi har i stedet hyret Højs Vejservice, som indtil videre har løst opgaven tilfredsstillende.

Det årlige dialogmøde mellem Varde Kommune og sommerhusgrundejerforeningerne blev afholdt den 8. maj. Kommunen gav status på byggeri og overholdelse af lokalplaner. Der var dialog om mulighed for tvungent medlemskab af en grundejerforening, dialog om fremtidig registrering af bevaringsværdige sommerhuse, implementering af den nye affaldsordning – herunder praksis for placering og underlag ved sommerhuse, hvis krav er i konflikt med lokalplaner, byplanvedtægter eller deklarationer, drøftelser om udfordringer med overfladevand og grundvand samt forventningsafstemning om, hvad VK kan bruge grundejerforeningerne til. VK vil undersøge, om der findes puljer, der kan finansiere kortlægning af vandudfordringer, ligesom man vil kontakte regionen for at høre, om den kan bidrage. Endelig vil man kontakte Naturstyrelsen omkring vandudfordringer fra deres arealer, der kan belaste sommerhusområderne. Det blev besluttet, at VK og grundejerforeningerne vil gå i tættere dialog om et fremtidigt samarbejde. VK foreslog, at fællesudvalget anmoder Økonomi- og Erhvervsudvalget om et møde for at drøfte turismestrategien. 

11. maj blev den årlige strandrensning ved Houstrup Strand afholdt i skønt solskinsvejr. Store som små fra grundejerforeningerne i Houstrup, Guldvangen og Frydenlund tog del i arbejdet med at fjerne affald fra strand og klit. Efterfølgende var der travlhed ved pølsevognen, som Esmark havde sponseret.

I 2023 lod vi det store fællesareal blive mere vild – med vilje! I 2024 fortsatte vi den påbegyndte praksis med at slå græsset regelmæssigt på den østlige del med fodboldmålene, mens det øvrige kun slås én gang først på efteråret. Allerede i sommeren 2023 resulterede det i en større artsrigdom både af urter og insekter. Denne udvikling er fortsat i 2024.

Houstrup Camping tog i foråret kontakt til bestyrelsen, da man ønskede at fortsætte renoveringen af pladsen. I den forbindelse ville man gerne rive flere ældre træskure ned, herunder Frydenlunds postkasseskur. Bestyrelsen var enige i, at skurene ikke var pæne at se på. Desuden var de beklædt med asbestholdige eternittagplader. Bestyrelsen indgik derfor en aftale med Houstrup Camping om, at campingpladsen skulle sørge for nedrivning og bortskaffelse af postkasseskuret samt flytte Frydenlunds postkasser til et særskilt rum i den nye renovationsbygning. Frydenlunds økonomiske bidrag til projektet aftaltes til 50.000kr, som skulle betales ad to gange i 2024 og 2025. Aftalen er skriftlig og uopsigelig uden yderligere fremtidig betaling.

I 2024 indførtes den nye affaldsordning i Varde Kommune, så vi alle nu har 2 større spande. Der er udsendt vejledning om opstilling og placering til alle via E-Boks. Der har alligevel været flere medlemmer, der har været i tvivl om, hvor og hvordan man må opstille spandene. På www.meresortering.dk og på grundejerforeningens hjemmeside findes detaljerede anvisninger. Her skal blot understreges, at spandene i Frydenlund ikke må placeres på fællesarealer. Her skal man huske, at vores veje er bredere end, den gruslagte del, nemlig enten 6, 8 eller 10m.

Fællesudvalget/Sammenslutningen af Sommerhusgrundejerforeninger har denne vinter afgivet 3 høringssvar:

I høringssvar vedrørende revision af Varde Kommunes kommuneplan 2023-2026 påpeges bl.a. vigtigheden i ikke blot at have fokus på øget turisme, men også vise hensyn til dem der ejer sommerhuse og måske blot ønsker fred og ro samt oplevelser i den nære natur. Sammenslutningen ønsker således mere fokus på bæredygtighed både i forhold til udviklingen af turismen og bevarelse af de enkelte ældre sommerhusområders DNA.

I samarbejde med Sammenslutningen af sommerhusgrundejerforeninger i Ringkøbing-Skjern Kommune er der afgivet et høringssvar vedrørende lovforslag om terrænnært grundvand, De to sammenslutninger ønsker, at lovforslaget udvides til at give mulighed for, at kommunerne og forsyningsselskaberne ikke udelukkende kan stå for at etablere grundvandssænkning i kloakerede sommerhusområder, men også i ikke-kloakerede, så det undgås, at landets sommerhusområder opdeles i et A- og et B-hold.

I et høringssvar til Forsvarets og Naturstyrelsens drifts- og plejeplan for Oksbølområdet 2024 og frem udtrykkes der tilfredshed med beslutningen om at afvikle de store bevoksninger med fremmede nåletræarter og erstatte dem med hjemmehørende løvtræarter eller lysåben natur. I forhold til planens fokus på naturlig hydrologi opfordres der til at drage omsorg for at styre det vand, der fra statens områder strømmer ud mod sommerhusområderne, så det ikke medvirker til forhøjet grundvand og overfladevand i disse. Desuden ønskes stor fokus på sikkerheden, f.eks. afmærkninger ved plantagernes forskellige indgange, så man ikke uforvarende ender midt i en militærøvelse.

Naturstyrelsen gik i 2024 i gang med at effektuere beslutningen om at 6100ha af statens skov- og naturarealer mellem Nymindegab og Skallingen skal udvikle sig til urørt skov. I løbet af de næste knap 25 år bliver store arealer med især sitkagran og contortafyr ryddet. I stedet skal mængden af hjemmehørende løvtræer øges, og flere arealer skal gøres vådere for at øge biodiversiteten, samtidig med at der fortsat skal være gode rammer for friluftsliv. De dele af Nyminde Plantage, der ligger op mod Frydenlund skal fremover fremstå som en lukket landskabstype med urørt skov.  

Bestyrelsen havde i april 2024 en besigtigelse af Frydenlund med teknikere fra Varde Kommune for at vurdere de regelmæssige udfordringer, der er med højtstående grundvand og delvist oversvømmede grunde. Teknikkerne har tilkendegivet, hvordan de ser på vandets forløb til og gennem Frydenlund samt gjort os opmærksom på, at de udslidte og dårligt fungerende rør i vores grundvandssænkning kan erstattes ved at skyde nye rør ind i de gamle, som så splittes ad. De nye rør virker desværre ikke drænende, men kan transportere vand, ligesom eksisterende tilsluttede private dræn vil kunne aflede vand til de nye rør. En fremtidig løsning kan derfor være at skyde nye, tætte rør ind i de rør, der går på private grunde, mens de rør, der går i fællesveje kan skiftes med rør som de oprindelige, der både kan dræne og transportere vand.

Det er nødvendigt, at vores grundvandssænkningssystem som minimum er i stand til at transportere vand væk fra Frydenlund. Hvis ikke, er de investeringer, som flere grundejere har gjort i omfangsdræn på egne grunde, gået tabt. Går man med tanker om at etablere omfangsdræn, så husk, at det kræver tilladelse fra både Varde Kommune og grundejerforeningen. Man må naturligvis ikke tilslutte gråt spildevand og tagvand, og tilslutningen skal udføres af en autoriseret kloakmester. Yderligere information kan findes på Medbenyttelse – Varde Kommune

Et resultat af den fælles besigtigelse var, at Varde Kommune stillede os i udsigt, at man ville opstille et antal vandloggere i Nyminde Plantage umiddelbart vest for Frydenlund samt nogle stykker inde i Frydenlund. Der er nu opsat loggere i Skovgrøften vest for Frydenlund, mens kommunen har haft udfordringer med de jordplacerede loggere. Der er nu fundet en brøndborer, der kan udføre opgaven, og man har mærket af, hvor de 2 loggere i Frydenlund skal stå. Den ene placeres på sportspladsen og den anden ved P44. Formålet er at finde ud af, om og hvor meget grundvandsstanden og overfladevandet i plantagen påvirker vandforholdene i Frydenlund, så vi kan prioritere anvendelsen af midlerne på henlæggelseskontoen mest fornuftigt.

2024 var fra gennem sommerhalvåret og hen mod vinteren ganske tørt, hvorfor der ikke har været konstateret vandproblemer. I september fik Naturstyrelsen knust buske og småtræer langs Ridestigrøften og den vestligste del af Sydlig Grøft ved Skelvejen med henblik på, at grundejerforeningen kan få foretaget en oprensning af selve grøften, som forventes udført i 2025.

I 2024 har vi som nævnt deltaget i møder i Varde Kommunes Vanddialogforum. Der er fortsat god erfaringsudveksling mellem foreningerne, mens Varde Kommune desværre er lidt træg med at levere, hvad der loves. Vi venter således stadig på det meget omtalte, såkaldte mulighedskatalog. I efteråret blev der dog udgivet illustrationer på Varde Kommunes hjemmeside, der fortæller og forklarer grundejere om vandets kredsløb, vand i sommerhusområder samt rettigheder og pligter i vedligehold af vandløb, herunder grøfter.

Bestyrelsen har i 2024 fået henvendelse fra medlemmer, der har påtalt, at der i Frydenlund oplagres større mængder grenaffald igennem længere tid eller laves hegnslignende konstruktioner af grene og grenaffald. Bestyrelsen henstiller til, at medlemmerne følger bestemmelserne i de gældende deklarationer for området, og de bestemmelser, som kommunen og beredskabet udmelder i relation til brandfare. Ifølge deklarationen for Frydenlund er det således ikke tilladt at hegne, bortset fra diger af græs eller lyngtørv. Sydvestjysk Brandvæsen henstiller til, at grenaffald fra træer m.m. afleveres på genbrugsplads.

I 2023 udarbejdede Varde Kommune i samarbejde med bl.a. Naturstyrelsen og Destination Vesterhavet udviklingsplanen, ”Længe leve Blåbjerg-Nyminde”. Den aktuelle sikkerhedspolitiske situation har imidlertid sat det meste af planen på stand by. Senest har Naturstyrelsen dog på møde i sit brugerråd annonceret, at man har planer om at etablere nogle nye ”ankomst- og opholdsfaciliteter” ved Promillevejen/Nationalcykelrute nr. 1 nær campingpladsen i Nymindegab.

Sammenslutningen af Sommerhusgrundejerforeninger i Varde Kommune efterlyser fortsat frivillige til at indgå i de forskellige faglige udvalg, som ønskes nedsat. Se www.sammenslutningen.com

Sammenslutningen har i årets løb haft møde med flere andre interessenter, herunder 2 af Folketingets turismeordførere, om den aktuelle udvikling af turismen langs vestkysten, men oplever desværre, at sommerhusejerne ofte holdes ude fra deltagelse i fora, der er relevante, og hvor sommerhusene er en væsentlig del af det ”produktionsapparat”, der er et nødvendigt fundament for turismen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *