Orientering fra bestyrelsen: Grøfter og dræn

Medlemsorientering fra Bestyrelsen

Vi begynder efterhånden at få styr på vandproblemerne i vort område, forstået således, at vi får nu ledt større mængder vand fra skoven, og over i Ridestigrøften og dermed uden om vort rørsystem, bl.a. via den store grøft syd for Skelvejen.

Det vand, som vi kan få den vej rundt, belaster ikke vort system og vort foreningsområde.

Samtidig har vi efter nu 4-5 års møder og samtaler med Kommunen, fået dem til at acceptere, at vi nu skulle til at kigge på hele vort drænsystem under foreningens grunde.

Kommunen har gennem årene fastholdt, at sidestrengene i vort drænsystem, – de rør, som ligger under bl.a. vore grunde på Pugeldal nr. 40, 42, 44 og 46, samt Sandtag nr. 51, 49, 47 og 45, – disse rør kunne man ikke spule, fordi man givetvis ville spule rørene i stykker, og, at det formentlig ikke ville hjælpe af spule dem.

Drænrørene på sidestrengene, som blev lagt i begyndelsen af 1970´erne, er på flere strækninger i vort område lavet af ler, som dengang var et meget brugt materiale til drænrør. Disse lerrør er ikke helt så holdbare som betonrør, – eller de plastrør, som bruges i dag.

Vi har i bestyrelsen konkluderet, at når store strækninger i hovedledningen var tilstoppet med okker, – konstateret i 2012 – 2013, ved hjælp af kloakfoto,  – så var der nok også stor sandsynlighed for, at de små rør med 15 cm i diameter, også ville være lukket af okker.

På et møde her den 13/9-2016, gik Varde Kommune derfor med til at sende kloakfoto gennem rørstrengene under de her ovennævnte grunde, samt under grundene på Pugeldal nr. 1, 2, 3, 5 og 7, og strengen, som går fra brønden på hjørnet af Pugeldal – Skelvejen og til den brønd på Pugeldal, som samtidig er den første brønd i hovedledningen, hvor vandet kommer fra skoven.

Varde Kommune ville så efter at have inspiceret rørene vurdere, om rørene kunne spules, og så vende tilbage til os. Samtidig ville de så gerne have tilladelse til at sætte 2 dataloggere i rørsystemet, 1 datalogger i en af brøndene, og 1 datalogger uden for brønden, for derved at kunne aflæse grundvandsstanden, og vandstand og gennemstrømning i brønden.

Jeg tilbød Kommunen, at de kunne sætte det på min grund, Pugeldal 46, og i brønden der. Det er så blevet på Pugeldal 44, de har sat den ene datalogger ned.

En 8-10 dage efter vort møde med Kommunen, kom der et kort notat om vort møde, fra Kommunen, og der var på det tidspunkt ikke truffet nogen afgørelse eller aftale om, hvornår det blev sat i værk med undersøgelse og evt. spuling, og det viste sig så efterfølgende, at faktisk næsten på samme tid, havde Varde Kommune allerede sat det i gang, så fredag den 21/9, hvor jeg var i sommer-uset, kom jeg derop sent på eftermiddagen, og konstaterede, at et firma med lastvogn og spuleudstyr, var ved at afslutte spulingen i den sidste brønd, som så var brønden på hjørnet af Pugeldal – Skelvejen.

Han fortalte mig der, at rørene i de små strenge havde været meget lukket af okker, og, at da de havde spulet strækningerne, blev rørene omgående fyldt med vand, så det havde ikke på det tidspunkt været muligt at sende kloakfoto ind gennem rørene for at se hvordan rørene så endte op med at se ud inden i.

Men, – nævnte person kunne fortælle, at rørene egentlig så ud til at være i god stand, set inde fra, og på baggrund af de store mængder vand i rørene, efter spulingen, skønnede han, at spulingen måske havde øget dræneffekten med 40 – 50 %.

Vi kan jo så håbe på, at vort drænsystem måske så igen i en vis grad kan virke i de områder, der nu er spulet.

Hvis der er en god effekt af det her, arbejder vi videre med, at få resten af vort rørsystem i sidestrengene spulet på samme måde.

Vi har i skrivende stund endnu ikke fået en officiel tilbagemelding fra Varde Kommune, med oplysning om det egentlige resultat på spulingen, – udover en kopi af en intern mail i kommunen, hvor der informeres om, at der nu er spulet, og at de 2 de 2 dataloggere nu kan sættes ned.

Kommunen har på nuværende tidspunkt heller ikke modtaget endelig information om selve spuling-ens forløb og resultat.

Bestyrelsen havde planlagt, at vi skulle have skrevet til de grundejere i vort område, hvor der skulle spules med mere, så I var informeret, inden det det her gik i gang, men som sagt, gik det så stærkt, at ikke en gang Kommunen nåede at informere os om, at de gik i gang med spulingen.

Det kan afslutningsvis oplyses, at den her nævnte spuling er for Kommunens regning. Ifølge gamle deklarationer som ligger helt tilbage i tiden, hvor dræningen af vort område blev udført, accepterede den daværende kommune, at vore rørledninger årligt skulle spules af Kommunen, – forebyggende. Set i “bakspejlet”, – har disse spulinger blot ikke været udført tilstrækkeligt, når både hovedledning og sidestrenge har været meget lukket af okker indvendig i rørene.

Der er endnu ikke nogen afklaring eller afgørelse på vores klage over Kommunens manglende vedligeholdelse eller renholdelse, af de åbne grøfter i vort område. Sagen er fortsat til behandling i Natur- og Miljøklagenævnet.

Sagen er jo anket i fællesskab af Grundejerforeningen Guldvangen og Frydenlund, og her i november måned er det 1 år siden, at den sidste skrivelse herfra er gået til klagenævnet.

Det er en lang og sej kamp, men vi fortsætter så længe der fortsat er noget vi kan få ændret til gavn for vort område, for afhjælpning af vandproblemerne.

På vegne af bestyrelsen

Erling Kolding-Jacobsen

Bestyrelsesforman

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *