Grundejerforeningen Frydelund, Houstrup
Referat af bestyrelsesmøde fredag den 15.8. 2014 kl. 17.45-20.45 hos Karsten, Pugeldal 24.
Til stede var:
Erling Kolding-Jacobsen (formand)
Karsten Jørgensen (kasserer)
René Rasmussen (sekretær)
Johny Nielsen (bestyrelsesmedlem)
Carsten Mølleskov Pedersen (bestyrelsesmedlem)
Bestyrelsen indledte mødet med at besigtige resultatet af fældningen af Sitka-graner langs Sandtag. Se punkt 2 nedenfor.
- Godkendelse af referat fra generalforsamling og bestyrelsesmøde 17.5. – godkendt.
- Siden sidst
Forkert mailadresse
Carsten Mølleskovs mail er forkert på mail-listen og skal ændres til det korrekte på Erlings mailliste. Dette er sket på hjemmesiden allerede den 20. maj.
Mail-listen suppleres og samles hos Erling, da udsendelser til grundejerforeningens medlemmer som regel sker fra ham. En kopi opbevares hos web-master René.
Foreningen råder pt. over mailadresser på ca. 1/3 af medlemmerne. Medlemmerne opfordres til at meddele deres mailadresse til foreningen.
Status på afvandingsproblemerne
a. Grøfterne vest og syd for grundejerforeningens område
Erling indledte med at opsummere situationen: Der er ikke sket ret meget siden sidst (jvfr Formandens beretning for 2013).
Erling har talt med Teamchef i Team Miljø i Varde Kommune, Poul Sig Vadsholt (PSV), om grøften mod vest langs Ridestien ind til plantagen (fra Skelvejen til Pugeldal 7). Grøften er Naturstyrelsens. Problemet er som bekendt, at afvandingen fra plantagen løber i en åben grøft mod øst ind i hovedledningen under Frydendals område i hjørnet mellem grundene Pugeldal 7/9. I spidsbelastninger konstateredes i vinteren 2012 oversvømmelser.
Det er grundejerforeningens ønske, at grøften langs ridestien (og grøften mod syd langs Skelvejen) skal bruges som reservoir i spidsbelastninger, når vandmængderne fra skoven er så store, at de overstiger hovedledningens kapacitet. Vandet skal kunne trække ud i grøfterne og sive langsomt tilbage igen, når der bliver plads til det. Dette forudsætter dog en oprensning af grøfterne.
En oprensning af hovedledningen har ganske vist hjulpet meget, og på trods af de seneste ugers store vandmængder ser det endnu fornuftigt ud. Men problemet skal løses på lang sigt.
PSV har udtalt til Erling, at Varde kommune vil “se tiden an og se, hvad der sker næste gang – og så tage stilling til, hvordan problemet kan løses.” På længere sigt skal der arbejdes på følgende løsning: Naturstyrelsen skal holde vandet tilbage med diger, reservoir eller andet, så vandet ikke kommer fra skoven så hurtigt. Men oprensning af grøfterne er stadig et højt prioriteret krav fra Grundejerforeningens side.
Sagen omkring oprensning af grøfter har været drøftet på et møde i Plan- og Teknikudvalget i Varde Kommune i forbindelse med Guldvangens og Frydendals klagesag vedr. refundering af udgifter til oprensning af grøfter i 2013 (se bilag). Klagen blev videresendt til Natur- og Miljøklagenævnet den 16. august 2013, men eftersom der her et år senere endnu ikke er kommet afgørelse, tog udvalget foreløbig sagen til efterretning.
Svaret kan ikke tilfredsstille grundejerforeningen. Det blev diskuteret, hvad vi kunne gøre for at sætte skub i sagerne. Skal vi påbegynde en sag, så vi kan få sat skub i kommunen og Naturstyrelsen? En forespørgsel hos Stammose har vist, at en oprensning af grøften fra Skelvejen til Pugeldal 7 koster 6.000,- kr + fældning af træer. Så det er jo ikke store summer, vi taler om.
Hvad gør vi? På generalforsamlingen blev muligheden for at indlede en sag mod kommune drøftet. Bestyrelsen besluttede, at Erling skulle tale grundejeren Jesper om proceduren for, hvordan vi eventuelt påbegynder en sag. Erling retter derefter fornyet henvendelse til kommunen med henblik på at få renset grøfterne langs Skelvejen og Ridestien op.
Klimatilpasningsplan
Erling har talt med Poul Sig Vadsholt, Teamchef for Team Miljø i Vardekommune. Klimatilpasningsplanen er forsinket, men dog så vidt fremskreden, at der nu læses korrektur. De må altså være lige på trapperne. Varde Kommune fik for nogle år siden underkendt deres vandhandlingsplan, og den skulle derfor laves om. Kommunen har slået vandhandlings- og klimaplan sammen, og denne skal så sendes til høring.
Grundejerforeningen vi få forelagt planen. Vi forventer at blive indkaldt til møde 6.11. 2014 til drøftelse. Erling deltager i mødet. Når indkaldelsen foreligger, orienterer han de øvrige bestyrelsesmedlemmer, som måtte ønske at deltage.
Grøfterne på grundejerforeningens område
Bestyrelsen traf beslutning om i samarbejde med Guldvangen om at oprense den fælles grøft ind mod Guldvangen fra Sandtag nr. 51 og indtil svinget Sandtag nr. 38/41. Erling tager kontakt til formanden for Guldvangens grundejerforening, Christian Møller, og aftaler det fornødne.
Fældning af Sitkagraner på Sandtag
Status på fældning: De høje Sitkagraner skulle fældes pga. fare for stormfald. De er fældet i den forgange uge under tilsyn af Karsten og Johny. Alt gik godt, og vi har kun fået positive tilbagemeldinger. Vi afventer endnu overblik over omkostninger. Karsten afklarer de økonomiske aspekter: Har det givet overskud, er det godt, men kan det holdes udgiftsneutralt for foreningen, er det også udmærket.
Eneste uheld var et sæt havemøbler, der blev mast af et væltet træ. Karsten har aftalt med ejerne, at han køber et nyt sæt på Foreningens regning.
Cykelstien
Den nuværende løsning er slet, slet ikke acceptabel. Erling har skrevet til kommunen om sagen. Erling sender brevet til bestyrelsen til orientering. Cykelstien er alt for smal til dobbeltrettet cykeltrafik + gående færdsel. Og der skal krydses frem og tilbage over vejen flere steder.
Vi og de øvrige grundejerforeninger vil i fællesskab gøre indsigelse mod udfaldet af cykelstien.
Vejen bliver i øvrigt i stigende grad belastet af trafik, og det vil ikke blive mindre, når safariparken forventes at åbne. Derfor er det meget vigtigt, at cyklister og fodgængere kan færdes sikkert. Kan vi evt. foreslå hastighedsdæmpende foranstaltninger?
Grundejerforeningerne holder i fællesskab et møde om sagen, og Erling har tilkendegivet, at han gerne vil inviteres til mødet.
Der er nogle træer på Sandtag nr. 8, hvis grene rager ud over cykelstien. Erling tager kontakt til grundejeren og beder ham om at fælde eller beskære træerne.
3. Hjemmesiden
Grundejere er begyndt at bruge hjemmesiden og der er kommet adskillige henvendelser fra den vej.
Der var tilfredshed med hjemmesiden, som den foreløbig ser ud, og det blev drøftet, om den skulle udvides med flere oplysninger ud over de rent fornødne, der er der nu.
Skal vi have links til udlejere og aktiviteter i området? I så fald skal det være til alle og ikke kun til de få, der er der nu. Det blev aftalt, at René lader sig inspirere til udvidelser ved at se på Guldvangens og Houstrups hjemmesider.
Den øvrige bestyrelse sender evt. gode fotos fra området, så der bliver lidt at se på fra Frydendal. Vi kan også opfordre medlemmerne til at sende god fotos, så vi kan oprette et lille billedgalleri fra området i lighed med det, som Guldvangen har på sin hjemmeside.
4. Opfølgning fra generalforsamlingen
Grusbunkerne
Vi skal have vejene slæbt. Karsten træffer aftale med Stammose om slæbning og levering af grus.
Vi har fået lov at lægge en bunke på hjørnet hos Viktor (Sandtag 14). Det er ganske vist ikke så centralt, men nu vi starter dér – og afventer og ser, hvordan det bruges. Der bestilles ca. 3 kubikmeter til udlægning. Grundejerne kan så hente grus der til udbedring af vejskader.
Plantebælterne
Skal der ryddes store træer, hvor der løber drænrør? Det blev drøftet, hvor stort problemet var. Fyrretræer og grantræer er næppe problematiske, fordi rodnettet sjældent når over en meter ned. Vi drøfter sagen på næste bestyrelsesmøde og besigtiger dem evt.
5. Økonomi
Karsten orienterede om økonomien: Det ser godt ud!
Foreningens konti:
Driftskonto 395,-
Indlånskonto 27.000,- kr.
Højrentekonto 74.000. Her indsættes årligt 74.000 til brug for udskiftning af vandafledning, når det forventes nedslidt inden for en overskuelig årrække.
Værdipapirer: 141.000
6. Næste møde
Fredag den 14. november kl. 16:30 hos Johny Pugeldal 36.
7. Evt.
Johny foreslog, at vores vejskilte af træ bliver frisket op. I Ølufvad er et beskyttet værksted. Måske kan de gøre det? Johny undersøger, hvad det koster. Carsten: I så fald skal vi have rettet skiltet, der viser vej til ”Sandtag 41-51” For nr. 38 er i samme lomme, men optræder ikke på skiltet!