Generalforsamling i GF Frydenlund lørdag den 25. maj 2024 kl. 11:00 på Restaurant Stausø, Klintingvej 204, 6854 Henne.
Ved indgangen udleveredes stemmesedler til de stemmeberettigede.
Formanden, Torben Bøgeskov, bød velkommen til generalforsamlingen og præsenterede den siddende bestyrelse: Henry Schultz (HS), Anna Grethe Juelsen (AGJ), Marianne Täkker (MT) og Allice Kristensen (AK).
Herefter præsenterede de fremmødte deltagere sig selv.
På generalforsamlingen var der deltagelse fra
Pugeldal 5, 6, 11, 18, 22, 32 og 44.
Sandtag 3, 5, 6, 7, 8, 23, 27, 33, 35, 36, 38 og 41.
Dagsorden:
1. Valg af dirigent
2. Bestyrelsens beretning for 2023
3. Forelæggelse af regnskab for 2023
4. Forelæggelse af budget for 2024 samt vedtagelse af kontingent for 2025
5. Valg af medlemmer til bestyrelsen
6. Valg af 2 suppleanter
7. Valg af 2 revisorer
8. Valg af 1 revisorsuppleant
9. Eventuelle indkomne forslag til behandling på generalforsamlingen.
10. Eventuelt
Ad. 1. Valg af dirigent:
Bestyrelsen foreslog Bent Kromann, Sandtag 7, som dirigent. BK valgtes uden modkandidat. BK konstaterede, at indkaldelsen var modtaget primo april, og at generalforsamlingen jf. vedtægterne dermed var rettidigt indkaldt.
BK udpegede Solveig (S35) og Steen (P18) som stemmetællere i fald der skulle gennemføres valghandlinger.
Ad. 2. Bestyrelsens beretning for 2023:
TB aflagde bestyrelsens beretning for 2023. Beretningen kan findes på foreningens hjemmeside www.Frydenlund-Houstrup.dk Her skal følgende refereres:
I 2023 har der været afholdt 4 bestyrelsesmøder, som er suppleret med en del kommunikation via telefon og mail. Dertil kommer en række møder med Varde Kommune og andre grundejerforeninger.
På generalforsamlingen 13. maj 2023 blev det foreslået at anskaffe sandkasse og volleyballnet til fællesarealet. Bestyrelsen har besluttet at undlade at anskaffe disse pga henholdsvis risikoen for at dyr besørger i sandkassen og at et net er forholdsvist dyrt. Det blev ligeledes foreslået at fjerne 2 grønne skilte på fællesarealet. Det skete på den fælles arbejdsdag 14. maj 2023. Endelig blev det vedtaget at melde foreningen ind i Sammenslutningen af sommerhusgrundejerforeninger. Indmeldingen skete på den stiftende generalforsamling den 16. september.
Arbejdsdagen den 14. maj var en succes, hvorfor den forsøges gentaget i 2024.
Den årlige strandrensning blev gennemført 20. maj med 70 deltagere.
Fællesarealet slås nu kun regelmæssigt på området omkring mål og borde-bænke, mens den øvrige del kun slås én gang om året, så der kan indfinde sig flere blomstrende urter og tilhørende insekter.
N1 har opgraderet elnettet i en del af Frydenlund, fordi flere anskaffer varmepumper og elbiler. Desværre blev vejene i første omgang ikke retableret ordentligt. Det er senere blevet delvist udbedret. Oprensning af grøften langs skellet mellem Frydenlund og Guldvangen medførte desværre, at et elkabel blev beskadiget. Der blev hurtigt etableret et nødkabel, som først efter flere problemer med vand og ukvalificerede arbejdere blev udskiftet med et permanent i 2024 og de berørte arealer retableret.
I 2023 blev en træfældningskampagne aftalt med HedeDanmark. Bestyrelsen besluttede efter opfordring fra flere husejere at fælde størstedelen af de skovfyrre, der stod på fællesarealer langs vejene. Samtidig fik alle mulighed for mod egenbetaling af få fældet træer på egen grund. Arbejdet er først udført primo 2024. De fældede træer opbevares på det lille fællesareal, indtil nålene bliver brune, hvorefter træerne hugges til flis, der fjernes.
På opfordring har Varde Kommune opsat blind vej skilt ved indkørslen til Frydenlund for at begrænse uønsket kørsel, fx anviser GoogleMaps, at man kan køre gennem Frydenlund til Guldvangen.
En grundejer har over længere tid pumpet gråt spildevand ud i først en grøft og senere på egen grund. Grundejeren har af kommunen fået påbud om at stoppe og finde en lovlig løsning på problemet.
Bestyrelsen har i april 2024 haft en besigtigelse af Frydenlund med teknikere fra Varde Kommune for at vurdere de regelmæssige udfordringer, der er med højtstående grundvand og delvist oversvømmede grunde. Teknikkerne har tilkendegivet, hvordan de ser på vandets forløb til og gennem Frydenlund samt gjort os opmærksom på, at de udslidte og dårligt fungerende rør i vores grundvandssænkning kan erstattes ved at skyde nye rør ind i de gamle, som så splittes ad. De nye rør virker desværre ikke drænende, men kan transportere vand, ligesom eksisterende tilsluttede private dræn vil kunne aflede vand til de nye rør. En fremtidig løsning kan derfor være at skyde nye, tætte rør ind i de rør, der går på private grunde, mens de rør, der går i fællesvej kan skiftes med rør som de oprindelige, der både kan dræne og transportere vand.
I december 2023 blev 6100 ha natur, der forvaltes af Naturstyrelsen Blåvandshuk udlagt som urørt skov. Blåbjerg-Nyminde Plantage er et af de berørte områder. I de næste 25 år skal store arealer med sitkagran og contortafyr ryddes. I stedet plantes hjemmehørende løvtræer eller områderne gøres mere våde for at øge biodiversiteten. Næsten samtidigt overtog Forsvaret brugsretten over Naturstyrelsens arealer i Varde Kommune. Arealerne kan lukkes til øvelsesbrug med 14 dages varsel, og der må på sigt forventes mere støj og færdsel. De planlagte militære kørespor i plantagerne bliver først anlagt om nogle år.
I 2023 har flere interessenter udarbejdet en udviklingsplan, ”Længe leve Blåbjerg-Nyminde”. Byrådet i Varde Kommune har vedtaget planen, men da arealerne forvaltes af Naturstyrelsen (og Forsvaret), skal der være enighed om en eventuel realisering af dele eller hele planen. Planen er meget fokuseret på at balancere benyttelse og beskyttelse af området og rummer flere idéer til friluftsfaciliteter og ruteforløb. Man har overvejet at flytte den nationale cykelrute nr. 1 og ændre Houstrupvej og Houstrup Strandvej til såkaldt 2 minus 1 vej. De 6 grundejerforeninger i Lønne-Houstrup har talt imod at flytte cykelruten og ændre Houstrupvej til 2 minus 1 vej.
Kommentarer og spørgsmål:
P22: Får vi valuta ved at være med i 6 forskellige foreninger?
TB: Kun Sammenslutningen er en forening, de andre fora er foreninger, der mødes fx med Varde Kommune. Stort set alle grundejerforeninger deltager i disse fora, mens Sammenslutningen omfatter godt halvdelen af de ca. 8500 sommerhuse i Varde Kommune. Om vi får valuta nok ved at være med i Sammenslutningen vil vise sig, når foreningen for alvor kommer i drift blandt andet i kraft af de 6 foreslåede arbejdsudvalg, og når den bliver taget alvorligt af Varde Kommune.
P22: Er bestyrelsen tilfreds med vejenes tilstand efter de seneste renoveringer?
TB: Foreningen ser sig om efter en anden entreprenør.
AGJ: Det er ikke HedeDanmark, der primært har skylden for de dårlige veje, men det våde vejr og anden tung kørsel.
HS: Det grus, der er udlagt, overholder normer for vejgrus. Mange grundejer-foreninger har døjet med vejene i år pga. vand. Varde Kommune har brugt 30% mere grus på sine veje.
TB: Høje rabatter gør, at vandet har sværere ved at løbe væk. Det kan blive nødvendigt at jævne nogle af disse kanter.
P22: Grundvandssænkningen – er det undersøgt hvad det koster at udskifte rør?
TB: Der er pt ikke undersøgt konkrete priser. Hovedstrengen er nok ikke den første strækning, der skal skiftes. Vi formoder, der er andre delstrækninger, der er i dårligere forfatning. Vi søger vejledning hos Varde Kommune eller et konsulentfirma.
P22: Findes der en oversigt over, hvem der selv har drænet, og vil disse dræn fortsat virke, hvis der bliver skudt nye rør ind i gamle?
TB: Hvis der skydes nye rør ind i gamle, gøres det således, at tilsluttede dræn fortsat vil fungere.
Beretningen godkendtes af forsamlingen.
Ad. 3. Forelæggelse af regnskab for 2023:
AGJ fremlagde regnskabet. Driftsudgifterne blev gennemgået med kommentarer til fx kørselsudgiften, som forsøges mindsket mest muligt, ved at der kun ydes lav takst, hvis man deltager i møder i forbindelse med, at man opholder sig i eget sommerhus. Hvis al kørsel havde været til høj takst, ville den samlede udgift være ca. kr. 3.000 højere. Et beløb på ca. kr. 2.500 vedrører kørsel til møder i Sammenslutningen og til kørsel i forbindelse med træfældningskampagnen. Disse udgifter vil ikke forekomme i 2024. Der er en forventet udgift til vejvedligeholdelse som følge af træfældning, som er udskudt til 2024, fordi kampagnen først er gennemført i 2024.
Udgiften til strandrensning er høj i 2023, da vi ikke blev afkrævet beløb i 2022. I 2024 forventes en mindre udgift, da pølsevognen blev sponseret af Esmark Feriehusudlejning.
Aktiver og passiver blev gennemgået. Bestyrelsen er opmærksom på størrelsen af foreningens bankindestående i forhold til indskydergarantien, men forventer, at der skal benyttes et beløb til vedligeholdelse af grøfter.
Spørgsmål og kommentarer:
P22: Bad om en redegørelse for transportudgiften til eksterne møder i forhold til det afsatte budgetbeløb.
AGJ: Henviste til gennemgang af budgettet.
Regnskabet blev godkendt af forsamlingen
Ad. 4. Forelæggelse af budget for 2024 samt vedtagelse af kontingent for 2025:
AGJ fremlagde budget for 2024.
Der forventes en højere indtægt, da kontingentet er forhøjet fra 2024.
Beløbet på henlæggelseskontoen (Vandfonden) bliver fremover forrentet og det kunne være ønskeligt, hvis forrentningen indgår i driften i stedet for at stå på en spærret konto til vand/grundvandssænkning.
Udgiften til veje er anslået højere end tidligere, men da vejene vinter/forår 2024 er dårlige, og da der allerede er anvendt kr. 20.000 på veje, vil beløbet blive højere.
Kørselsgodtgørelse er en post, der er umulig at budgettere. Det gøres efter bedste evne fra bestyrelsens side, men der kan komme møder, som det er nødvendigt at deltage i. Bestyrelsen har den holdning, at vi skal deltage i de møder, der er med kommune, foreninger og andre interessenter, samt at der til nogle møder bør deltage mere end ét bestyrelsesmedlem.
Udgift til kontingent til Sammenslutningen er ny ligesom et digitalt abonnement til Jyske Vestkysten, så bestyrelsesmedlemmerne kan være orienteret om lokale forhold.
Udgifter vedrørende henlæggelseskontoen er budgetteret inden mødet med Varde Kommune i april 2024. Derfor forventes der ikke udgifter til fotografering af grundvandssænkningens hovedledning og udskiftning af et rør i Sydlig Grøft ved Skelvejen, før det er vurderet og besluttet, hvad der er bedst at gøre.
Bestyrelsen foreslår uændret kontingent for 2025.
Spørgsmål og kommentarer:
S38: Ønsker en forklaring på den høje udgift til græsslåning af fællesarealet, når der faktisk slås mindre end tidligere.
AGJ: I beløbet indgår udgifter til græsslåning, renovation og 2 nye bænke.
P18: Forventer bestyrelsen, at der fremover skal betales grundskyld af fællesarealerne?
AGJ: Har læst om temaet i Jyske Vestkysten. Bestyrelsen ved ikke, om foreningen bliver pålagt et beløb, men vores fællesarealer benyttes til veje eller er omfattet af skovbyggelinjen og kan derfor ikke udstykkes.
Budgettet blev godkendt af forsamlingen.
Ad. 5. Valg af medlemmer til bestyrelsen:
På valg er Allice Kristensen, der ikke modtager genvalg samt Marianne Täkker og Henry Schultz, der begge modtager genvalg.
Bent Lind, Sandtag 35 og Malene Skogemann, Pugeldal 32 ønskede at stille op til valget.
På opfordring præsenterede de 4 kandidater sig. AGJ fremsatte ønske om at høre, hvad kandidaterne mente at kunne bidrage med til bestyrelsesarbejdet og oplyste, at der i 2025 skal ske en ændring på kassererposten. TB nævnte, at der er behov for en person, der kan varetage sekretærposten.
I vilkårlig rækkefølge blev valgt Malene Skogemann, Henry Schultz og Bent Lind.
Ad. 6. Valg af 2 suppleanter:
Første suppleant: John Mogensen, Sandtag 23
Anden suppleant: Anne Munksgaard, Sandtag 41
Ad. 7. Valg af 2 revisorer:
Genvalg til Frede Holm-Hartvig, Sandtag 5, og Ib Jensen, Sandtag 12.
Ad. 8. Valg af 1 revisorsuppleant:
Bent Kromann, Sandtag 7.
Ad. 9. Eventuelle indkomne forslag til behandling på generalforsamlingen:
Forslag, der ønskes behandlet, skal være formanden i hænde senest 2 uger før generalforsamlingen.
Der var ikke indkommet forslag.
Ad. 10. Eventuelt:
På baggrund af besigtigelsen af vand, grøfter og grundvandssænkning med Varde Kommune nævnte TB, at man fra kommunens side efterfølgende har oplyst, at der er mulighed for at lave et såkaldt vådbed, en lavning på grunden, som så kan have afløb til grundvandssænkningen via en sandfangsbrønd. Det kræver tilladelse fra kommunen, tilladelse fra grundejerforeningen til medbenyttelse af grundvandssænkningen samt at tilslutningen udføres af en autoriseret kloakmester.
TB orienterede om, at der fra september udrulles en ny renovationsordning, hvor der skal være 2 beholdere ved hvert hus. Beholderne skal stå på et fast underlag langs vejen forbi ens hus. Der skal være 1m med græs eller grus mellem den faste belægning og vejkanten. Beholderne må ikke placeres inde langs indkørslen til huset, da der så kræves en 1m bred sti med fast belægning fra beholderne og ud til vejen, og det tillader vores deklarationer ikke. Der skal være afskærmning af beholderne, så de ikke vælter eller blæser væk, selvom vores deklarationer ikke tillader hegn på grundene.
HS oplyste, at man til den fælles arbejdsdag den 26. maj gerne må medbringe diverse redskaber og gerne en stol. Der startes med kaffe og et rundstykke kl. 10, hvorefter de fremmødte vil blive opdelt i arbejdshold.
TB takkede dirigent, revisorer, Allice Kristensen og Marianne Täkker for deres indsats.
P22 udtrykte tilfredshed med, at der var blevet valgt en person med kendskab til IT og hjemmesider til bestyrelsen.
Dirigenten afsluttede generalforsamlingen, som blev efterfulgt af hyggeligt samvær med buffet og drikkevarer.
Dirigent Bent Kromann