Referat af generalforsamling i Grundejerforeningen Frydenlund lørdag den 13. maj 2023

GRUNDEJERFORENINGEN FRYDENLUND

Referat af generalforsamling i Grundejerforeningen Frydenlund lørdag den 13. maj 2023 på Restaurant Stausø, Klintingvej 204, 6854 Henne. 

I alt deltog 36 personer. Følgende 22 grundejere var repræsenteret:

Pugeldal 5, 9, 11, 17, 22, 32 og 44

Sandtag 3, 5, 6, 7, 8, 12, 15, 20, 23, 27, 31, 33, 35, 38, 51

Torben Bøgeskov (TB) bød velkommen og præsenterede de øvrige medlemmer af den siddende bestyrelse: Anna Grethe Juelsen (AGJ), Henry Schultz (HS), Marianne Täkker (MT) samt Allice Kristensen (AK), der er indtrådt som suppleant for Jørgen Hansen, der valgte at trække sig fra bestyrelsesarbejdet i marts måned 2023.

1. Valg af dirigent:  

Bent Kromann blev valgt. Han konstaterede, at generalforsamlingen var rettidigt indkaldt. Indkaldelsen var afsendt 3. april 2023 og modtaget 14. april 2023.

2. Bestyrelsens beretning for 2022:

TB aflagde bestyrelsens beretning for 2022. Beretningen kan ses på Frydenlunds hjemmeside.

Som følge af branden øst for Houstrup Strand 13. august 2022 opfordrede TB til at udvise omtanke og forsigtighed i forbindelse med etablering og brug af egentlige bålpladser på grundene og understregede, at det ikke er tilladt at arrangere hegn af grene, kvas og afklip, mens det er ok at have mindre bunker af hensyn til insekter og andre smådyr. 

I tillæg til beretningen oplyste TB, at Varde Kommune sammen med Naturstyrelsen og Dansk Kyst- og Naturturisme har taget initiativ til at udarbejde en udviklingsplan for Blåbjerg-Nymindeområdet. Projektet har fået titlen, ”Længe leve Blåbjerg-Nyminde”. Der har været afholdt én workshop om projektet, og 7. juni afholdes anden og sidste workshop. Alle kan tilmelde sig. Desværre deltog kun 3 sommerhusejere på den første workshop, mens fastboende fra især Nymindegab var talstærkt repræsenteret.

TB oplyste desuden, at Naturstyrelsen har omorganiseret sit lokale brugerråd. Hvor der før var et nordligt og et sydligt med i alt 5 sommerhusområder repræsenteret, så er der nu kun ét samlet brugerråd, hvor Varde Kommunes ca. 8500 sommerhusejere kun har én repræsentant, som udpeges af Fællesudvalget for sommerhusgrundejer-foreninger i Varde Kommune. Fællesudvalget har udpeget TB.

Da TB havde sluttet beretningen, var der følgende spørgsmål fra forsamlingen og tilhørende svar:

P22 mente at der var afsat 22000kr til den nye grøft i skellet mod Guldvangen og ville derfor gerne vide, om den virker.

TB svarede, at udgiften til vedligeholdelse af grøften deles med GF Guldvangen. Det er tydeligt, at vandet hurtigere forsvinder østpå fra den centrale del af grøften, end det 

gjorde, da den delvist var rørlagt. Vi mangler dog at se, hvordan effekten er, når der har været en længere periode med megen nedbør.

AGJ oplyste, at budgettallet viser den forventede udgift i 2023 for alle Frydenlunds grøfter.

P22 havde et spørgsmål vedrørende dannelse af en ny sammenslutning for sommerhusgrundejerforeningerne i Varde Kommune.

TB henviste spørgsmålet til punkt 9.

P22 ønskede oplyst, hvor meget det vil koste at etablere et regnvandsbassin på det lille fællesareal.

TB oplyste, at det ikke er besluttet at lave et regnvandsbassin, men at bestyrelsen ser det som en mulighed, hvis det bliver nødvendigt.

P22 undrede sig over reglerne for udledning af vand til grundvandssænknings-systemet.

TB oplyste, at der skal indhentes tilladelse fra Varde Kommune, og at tilladelsen forudsætter, at grundejerforeningen giver en medbenyttelsestilladelse.

P22 tror ikke på, at bestyrelsen kan bestemme, om en ejer må lede vand til grundvandssænkningssystemet.

TB henviste til Varde Kommunes hjemmeside, hvor man kan finde de gældende regler og ansøgningsskema. TB oplyste, at man uden tilladelse kan grave en åben grøft på sin grund og lede vandet ud til en eksisterende åben grøft, hvis denne løber i skellet til egen grund. TB oplyste også, at hvis man i forbindelse med voldsom nedbør har så meget vand på sin grund, at det er ved at stige op i huset eller giver tilbageløb af gråt spildevand, så kan man som en kortvarig nødløsning lede eller pumpe vand til åbne grøfter eller grundvandssænkning.

Beretningen blev herefter godkendt.

3. Forelæggelse af regnskab for 2022:  

Regnskabet er udsendt sammen med indkaldelsen til generalforsamlingen.

AGJ gennemgik regnskabets hovedpunkter. Årets overskud skyldes alene, at der ikke har været udgifter til den årlige strandrensning. Den øvrige drift balancerer. Der er større udgifter til veje og retablering af vendepladser, ligesom der er arbejde budgetteret til 2021, der først er udført i 2022. Kørselsudgifterne er lavere, da der i 2022 skelnes mellem lav og høj takst til afregning.

Regnskabet blev godkendt.

4. Forelæggelse af budget for 2023 samt vedtagelse af kontingent for 2024:  

AGJ fremlagde budgettet, som er et bedst muligt skøn over de forventede udgifter. Der forventes større udgifter fremadrettet, og da budgettet for 2023 viser et underskud, foreslår bestyrelsen en kontingentforhøjelse på 200kr årligt.

P22 ønskede oplyst, hvorfor bestyrelsen vil anskaffe borde/bænkesæt til Fællesarealet. P22 finder, at de er dyre og kan blive ødelagt.

AGJ svarede, at bestyrelsen gerne vil gøre lidt for at arealet kan nydes, og at det er billige sæt, der er anskaffet.

P28 foreslog at anskaffe en sandkasse til fællesarealet.

AGJ lovede, at forslaget vil blive behandlet på det kommende bestyrelsesmøde.

Flere ejere tilkendegav, at de mente, at de grønne skilte ved fællesarealet, der forkynder, at arealet kun må benyttes af ejere og lejere i Frydenlund, bør fjernes.

Bestyrelsen lovede, at skiltene vil blive fjernet på arbejdsdagen den 14. maj 2023.

Forslaget om at forhøje kontingentet med 200kr blev vedtaget ved håndsoprækning.

5. Valg af medlemmer til bestyrelsen: 

Anna Grethe Juelsen og Torben Bøgeskov blev genvalgt uden modkandidater.

6. Valg af suppleanter:

Bestyrelsen har forud for generalforsamlingen sonderet medlemsskaren for personer, der på sigt kan overtage kassererposten. Bestyrelsen foreslog derfor Malene Skogemann, Pugeldal 32 til posten som 1. suppleant.

Valgt blev:

1. suppleant: Malene Skogemann, Pugeldal 32.

2. suppleant: Villy Pilgaard, Sandtag 6.

7. Valg revisorer: 

Ib Jensen, Sandtag 12, og Frede Holm-Hartvig, Sandtag 5, blev genvalgt.

8. Valg af revisorsuppleant:

Bent Kromann, Sandtag 7, blev genvalgt.

9. Forslag fra bestyrelsen:

Det nuværende fællesudvalg for sommerhusgrundejerforeningerne i Varde Kommune har udarbejdet et forslag til en ny og mere formel sammenslutning af sommerhusgrundejerforeningerne i Varde Kommune. Der afholdes stiftende generalforsamling den 16. september 2023. Bestyrelsen for Grundejerforeningen Frydenlund ønsker generalforsamlingens mandat til at kunne tilslutte sig den nye sammenslutning. Den nye sammenslutning skal ikke erstatte de enkelte grundejerforeninger, men fungere som en form for paraplyorganisation, der kan varetage sommerhusgrundejerforeningernes fællesinteresser. Udkast til vedtægter kan ses på Frydenlunds hjemmeside.

TB fortalte kort om det arbejde, han og 4 andre udfører i det nuværende, såkaldte Fællesudvalg, der på mandat fra det årlige fællesmøde for de 25 sommerhusgrund-ejerforeninger i Varde Kommune forsøger at varetage sommerhusejernes interesser overfor fx Varde Kommune, Naturstyrelsen, Forsvaret og turisterhvervet. Dernæst redegjorde han for forslaget om at danne en formel sammenslutning med egne vedtægter, bestyrelse, generalforsamling og faglige udvalg.

P9 fandt, at det er fremragende at samarbejde med andre grundejerforeninger og ønskede oplyst, hvad sammenslutningens bestyrelse skal arbejde for eller med, og ville gerne høre, hvad vi ønsker i Frydenlund.

TB svarede, at han forventer, at Sammenslutningens bestyrelse vil forsøge at balancere de forskellige ønsker, der er blandt alle medlemmerne af de forskellige grundejerforeninger. Der er tale om en almindelig foreningsstruktur med en valgt 

formand og bestyrelse, der arbejder under ansvar overfor en generalforsamling. Er der utilfredshed med bestyrelsens arbejde, kan sammensætningen ændres, når der er valg.

P9 fremhævede, at han er tiltrukket af roen og stilheden i området, og ønsker, at bestyrelsen ser naturen som en mærkesag.

P32 havde købt sit hus på grund af naturen. S38, P5 og P22 fremhævede samme grund.

P22 ønskede oplyst, om de enkelte foreninger har lige meget at sige, uanset størrelse.

AGJ svarede, at det er den enkelte forening, der melder sig ind i Sammenslutningen og betaler for det antal medlemmer, der er i foreningen. Alle foreninger har 2 stemmer på generalforsamlingen.

TB mente, at der er en sammenhæng mellem hvor meget, man som husejer bruger sit hus, og om man deltager i den årlige generalforsamling. Hensyn til natur og områdernes særpræg eller egenart er vigtige for disse ejere. Til gengæld er man typisk imod at øge antallet af turister og dermed presset på naturen. Undersøgelser viser, at flertallet af de tyske turister primært kommer på grund af naturen.

Bestyrelsens forslag blev vedtaget. Ingen stemte imod. Bestyrelsen har dermed mandat til at melde GF Frydenlund ind i den nye Sammenslutning, hvis denne etableres på den stiftende generalforsamling den 16. september 2023.

10. Indkomne forslag:

Ejerne af Pugeldal 42 har rettidigt indsendt følgende forslag, som skal behandles på generalforsamlingen: For at spare penge på korrespondance mellem grundejerforeningen og de enkelte grundejere foreslås det, at al information sker via e-mail fremover. Dette vil også sikre, at de sommerhusejere, der er delejere, alle får den samme information.

Bestyrelsen anbefalede at forkaste forslaget med følgende begrundelser: Foreningens vedtægter foreskriver, at indkaldelse til generalforsamlingen sker skriftligt. PT sponserer Home udsendelsen af indkaldelsen med tilhørende bilag, så foreningens økonomi belastes ikke. Foreningen modtager labels med adresser på alle medlemmer fra Varde Kommune. Hvis foreningen skal udsende via e-mail, er det foreningen selv, der skal sørge for den løbende opdatering af medlemslisten med mailadresser. Den øvrige information fra foreningen til medlemmerne sker via foreningens hjemmeside.

Forslaget fra Pugeldal 42 blev ikke vedtaget.

11. Eventuelt:

HS reklamerede for den fælles arbejdsdag søndag den 14. maj. Mødested med morgenkaffe og fordeling af opgaver på Sandtag 33.

S27 opfordrede til at sørge for bedre lyd ved hjælp af mikrofon og højttalere hvis generalforsamlingen fremover skal holdes på Restaurant Stausø, da der er en del lyd fra de tilstødende lokaler, som er generende for den sydlige del af salen.

Referent: Anna Grethe Juelsen. Dirigent: Bent Kromann

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *