Bestyrelsens beretning for 2021

Bestyrelsen har i 2021 afholdt 5 fysiske bestyrelsesmøder. En del af den løbende varetagelse af grundejerforeningens interesser og opgaver er desuden foregået via mail og telefon.

I foråret 2021 solgte grundejerforeningens formand gennem 19 år, Erling Kolding-Jacobsen, sit hus i Frydenlund og udtrådte dermed af bestyrelsen. Frem til generalforsamlingen den 29. maj var Torben Bøgeskov konstitueret som formand og Marianne Täkker som næstformand. På første bestyrelsesmøde efter generalforsamlingen den 29. maj konstituerede den nyvalgte bestyrelse sig med Torben Bøgeskov som formand, Jørgen C. Hansen som næstformand og sekretær og Anna Grethe Juelsen som kasserer. Øvrige bestyrelsesmedlemmer er Marianne Täkker og Henry Schultz.

GF Frydenlund har ved formanden deltaget i enkelte eksterne møder: Det årlige fællesmøde med de øvrige sommerhusgrundejerforeninger i Varde Kommune, Varde Kommunes årlige dialogmøde med kommunens sommerhusgrundejerforeninger, Det årlige møde for de 6 sommerhus-grundejerforeninger i den nordlige del af kommunen. Formanden har desuden repræsenteret disse 6 grundejerforeninger i et møde med Forsvaret om Forsvarets sporplaner og øvelsesaktiviteter i Blåbjerg-Nyminde Plantage samt i et møde i Brugerrådet for Naturstyrelsens Blåvandshuk. Bestyrelsen har desuden været repræsenteret på et borgermøde om testvindmøller ved Sdr. Bork.

Varde Kommune oplyste på sit dialogmøde med alle sommerhusgrundejerforeningerne i juni 2021, at kommunen ikke håndhæver grundejerforeningernes vedtægter og ordensregler, og dermed heller ikke kan stå til ansvar for, hvilke regler enkelte grundejerforeninger har. Kort tid efter mødet udsendte Varde Kommune og Fællesudvalget for sommerhusgrundejer-foreningerne i Varde Kommune en fælles infoskrivelse, hvor man italesatte det stigende antal tilfælde af projekter, som sommerhusgrundejere gennemfører, selvom de er i strid med gældende lokalplaner, servitutter og deklarationer. Det bemærkes i skrivelsen, at grundejere som udgangspunkt ikke kan forvente at få en lovliggørende dispensation, og at kommunen kan forlange ulovlige tiltag fjernet eller retableret. I skrivelsen nævnes typiske områder, hvor reguleringerne ikke respekteres: volde, terrænreguleringer, hegning i skel, etablering af indkørsler med fast belægning eller skærver samt tilførsel af jordmaterialer, der ikke er hjemmehørende i området. Det understreges, at det altid er grundejerens ansvar, at alle regler og restriktioner følges.

Bestyrelsen skal opfordre medlemmerne til at efterleve intentionerne i infoskrivelsen og huske at indhente nødvendige tilladelser til diverse bygge- og anlægsprojekter i Frydenlund. Fx kræver det også en tilladelse, hvis man vil etablere en mile til det grå spildevand eller flytte indkørslen til sit hus. Aktuelt er der i Frydenlund både igangværende projekter og gennemførte projekter, hvor der ikke er indhentet nødvendige tilladelser. Det drejer sig både om byggesager og tilslutning af dræn til grundvandssænkningssystemet. Bestyrelsen skal gøre opmærksom på, at man i princippet godt kan få fx en byggetilladelse fra kommunen, som bliver givet med forbehold for, at projektet ikke er i strid med fx lokale servitutter eller deklarationer. For tilbygninger og udhuse skal man især være opmærksom på, at man på en del af grundene i Frydenlund som udgangspunkt kun må bygge indenfor bestemte byggefelter. De deklarationer, der gælder for Frydenlund, kan ses på foreningens hjemmeside. Der kræves en tilladelse fra grundejerforeningen, hvis man vil tilslutte dræn til grundvandssænknings-systemet.

På generalforsamlingen i 2020 blev der vedtaget et forslag om at undersøge, om det er muligt at udstykke og sælge det lille fællesareal, der ligger øst for det store fællesareal (sportspladsen), så provenuet ved salg kan anvendes til medfinansiering af vedligeholdelse eller udskiftning af (dele af) vores grundvandssænkningssystem. Status er, at næsten hele arealet er omfattet af Skovbyggelinjen, hvorfor det vil kræve en dispensation for at kunne bebygge det. I lyset af en aktuel sag fra Blåvand samt den tidligere omtalte infoskrivelse forventer bestyrelsen, at det vil blive svært at opnå kommunens tilladelse til udstykning. Desuden ønsker den siddende bestyrelse at kunne etablere et regnvandsbassin på arealet, hvis der sker en væsentlig forværring af de klimamæssige udfordringer.

I det sidste års tid har vi ikke oplevet problemer med vand på grundene i Frydenlund. Det skyldes dels en relativ lav nedbørsmængde, men også, at vi i marts 2021 fik omlagt forløbet af Skovgrøften, der leder vand fra Nyminde Plantage mod Frydenlund. Vandet ledes ikke længere igennem Frydenlunds grundvandssænkningssystem og videre til Hejbøl Bæk, men føres via Ridestigrøften til den sydlige grøft langs Skelvejen og mod øst til Houstrupvej og Hejbøl Bæk. Således er det nu kun nedbør, der lander i Frydenlund, og vand, der diffust siver gennem den sandede jord til Frydenlund fra Nyminde Plantage, der afgør, hvor højt vandet står i vores målerbrønde og dermed også på vore grunde. Det virker desuden som om, at Varde Kommune har intensiveret vedligeholdelsen af grøfterne langs Skelvejen. Det gælder både slåning og oprensning. Kommunen gennemfører også regelmæssige tilsyn af brøndene i vores grundvandssænkningssystem.

I sommeren 2021 blev grøfterne rundt om det store fællesareal (sportspladsen) renset op. Det skulle gerne medføre en bedre dræning af de grunde, der støder op til fællesarealet og dermed også aflaste grundvandssænkningssystemet i den vestlige og centrale del af Frydenlund i tilfælde af voldsom nedbør.

I skellet mellem Frydenlund og Guldvangen løber en mindre grøft, hvor der i forbindelse med udstykning af området blev nedlagt el- og vandforsyning samt vakuumsystem. Grøften har i nogle år været åben på strækningen fra Pugeldal 42 til Sandtag 51 og fra Sandtag 38 til Houstrupvej, mens den mellemliggende strækning har været rørlagt. I samarbejde med Grundejerforeningen Guldvangen blev den rørlagte del i sommeren 2021 frilagt, så grøften nu er åben i hele sin længde fra Houstrupvej til Pugeldal 42. Grøften afvander dels mod øst til Houstrupvej, dels mod vest, hvor vandet føres i et mindre rør mod nord til en brønd ved Peder Larsenvej, som er en del af Guldvangens grundvandssænkningssystem. Jord, sand og plantemateriale, der er er blevet gravet op, er deponeret i et hjørne af det store fællesareal (sportspladsen). På grund af de lave nedbørsmængder i andet halvår af 2021 er der kun lidt vand i grøftens ender, og den centrale del er tør.

Samtlige udgifter til grøfter/vand andrager i 2021 kr. 111.600, som er taget fra Henlæggelseskontoen. Bestyrelsen vil i 2022/2023 arbejde videre med opdatering af vandhandleplan og budgettering af udgifter til fremtidig vedligeholdelse og fornyelse.

Naturstyrelsen har i det sene efterår oprenset grøfterne langs Houstrup Strandvej samt grøften langs Skelvejen mellem Hundevejen og Engvejen. Flere steder langs vejene er der etableret nye underføringer med såkaldte munke, der har til hensigt at holde en fastsat højere vandstand på vestsiden, men således at overskydende vand ledes videre mod øst, hvor der typisk vil være en vandstand, der er 10cm lavere. De første måneder viser, at vandet strømmer østpå, og at vandstanden fra Hundevejen og vestpå er faldet. Desværre fyldes ristene i munkene let med kviste og smågrene, som dermed mindsker gennemstrømningen. Naturstyrelsen er opmærksom på problemet og forsøger at løse det. Naturstyrelsen har desuden fået kommunens tilladelse til at hæve det rør, som Skovgrøften løber i, når Hundevejen skal passeres. Derved vil der en stor del af året dannes en lavvandet sø (regnvandsbassin) på det åbne græsareal vest for Hundevejen og langs nordsiden af Skelvejen til Engvejen. Røret hæves formentlig i det tidlige forår 2022. Samtidig forlægges Hundevejen fra Skovgrøften til Skelvejen ind i Skovfyrrene mod øst, så man kan komme tørskoet frem.

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse sendte i januar 2020 et forslag til plan for placering af nye militære kørespor på statens arealer i det udvidede militære øvelsesareal i Oksbøl-området i offentlig høring. GF Frydenlund indsendte sammen med de 5 øvrige sommerhusgrundejer-foreninger i Lønne-Houstrup området et fælles høringssvar, hvor vi bl.a. udtrykte bekymring for sommerhusområdernes herlighedsværdier i form af adgang til skov- og strand og mulighederne for at opleve naturen. GF Frydenlund indsendte desuden et særskilt høringssvar, hvor vi fokuserede på de forringede afvandingsforhold i Nyminde Klitplantage, som belaster sommerhusområderne øst for plantagen med tilstrømmende vand.

18. november 2020 meldte Forsvaret ud, at man var færdig med at behandle de 63 indkomne høringssvar fra naboer og organisationer. GF Frydenlund har ikke været tilfreds med udfaldet af høringen. Blandt andet mener vi ikke, at man tager vandproblematikken tilstrækkeligt alvorligt. Derfor besluttede vi at fremsende en ny henvendelse ultimo februar 2021. Det samme gjorde medlem af Varde Byråd, Niels Christiansen, der bor i Houstrup. Det medførtet, at formanden sammen med Niels Christiansen i marts 2021 blev inviteret til et uformelt møde med to repræsentanter for Forsvaret.

På mødet oplyste Forsvaret, at man forventer, at der måske går 4 år, før køresporene vil være anlagt. Forinden vil der ske en myndighedsbehandling med sædvanlig høringsfase, hvor der kan gøres indsigelser m.v. til planerne. Forsvaret oplyste, at de kommende års Brave Lion øvelser ikke vil berøre Nyminde Plantage i så stort omfang som i 2019. Der vil således ikke være lejrslagning i den østlige del af plantagen omkring Skelvejen, og der vil ikke blive kørt på Skelvejen fra Houstrupvej til Engvejen. Sker der skader på Skelvejen, vil udbedring af disse have højeste prioritet på linje med National Cykelrute nr. 1 (Vestre Henne Bys Vej). Der vil ikke være skydestillinger i Nyminde Plantage, men en del på en linje syd for Houstrup Strandvej. Der vil forekomme skarpskydning fra Nymindegab Strand til Kallesmærsk Hede. Forsvaret understreger, at det har ansvar for at udbedre skader på fx veje og grøfter forvoldt under øvelser, men at det ikke er Forsvarets opgave at medvirke til at gennemføre afvanding eller klimatilpasning i plantagerne. Det er Naturstyrelsens opgave. Forsvaret har noteret sig Niels Christiansens og grundejerforeningernes bekymring vedrørende afvandingen af den midterste og vestligste del af Blåbjerg-Nyminde Plantage samt forslag til ændring af sporforløbet.

Bestyrelsen har i 2021 valgt at fortsætte samarbejdet med Jens Stammose vedrørende veje, beskæring af træer langs veje og slåning af rabatter. Der har for 2021 og 2022 været aftalt et årligt fast beløb på kr. 13.000. Dette beløb skulle i 2021 være benyttet til en enkelt slæbning af veje og påkørsel af nødvendigt stabilgrus. Derved ville der være et beløb til rådighed for beskæring af grene ved veje og bortkørsel af disse for at overholde de afstandskrav på veje, som der skal være af hensyn til renovationsbiler m.v. Det aftalte blev ikke helt udført i 2021, hvilket beløbet i regnskabet viser, idet der fx ikke er betalt for bortskaffelse af grenaffald m.v. Udover vejvedligeholdelse og beskæring var det også aftalt at rabatter skulle slås. Der er foretaget opfølgning på dette overfor Stammose.

Bestyrelsen vil gerne henstille til, at grundejerne drager omsorg for, at fjerne skæve eller farlige træer på ens grund, hvis de kan falde ud over skel eller ud over veje og stier. Bestyrelsen har naturligvis fokus på, at skæve træer på fællesarealer, herunder vores arealer langs vejene, vil blive fjernet løbende.

Bestyrelsen har konstateret, at et par af foreningens vendepladser over tid har ”flyttet sig” fra deres oprindelige placering, så de nu delvis ligger på private grundarealer. Disse pladser vil blive ændret, så de igen udelukkende ligger på fællesarealer.

Den fremtidig affaldshåndtering i sommerhusområderne forventes først gennemført i 2024. Din Forsyning foreslår 2 spande pr. hus. En todelt spand til restaffald og madrester samt en todelt spand til metal, plastic og glas. Øvrige affaldstyper skal afleveres på miljøstationerne.

I slutningen af 2021har Ringkøbing-Skjern Kommune gennemført en offentlig høring i forbindelse med den sagsbehandling, der skal gøre det muligt at nedtage de 19 vindmøller, der er placeret vest for Sdr. Bork og nord for Lønne Kirke, og erstatte dem med 5 op til 180m høje testvindmøller, 2 op til 130m høje målemaster samt tilhørende transformatorstation og teknikbygninger. Bestyrelsen var repræsenteret på et borgermøde om projektet i oktober. Det er bestyrelsens opfattelse, at de nye møller hverken vil kunne ses, høres eller give skyggevirkninger i Frydenlund. Afstanden er knap 5km, og der er massive træbevoksninger i det mellemliggende område. De nye møller forventes at udløse en årlig Grøn Pulje på 100.000kr, som kan søges og anvendes lokalt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *