Referat af ordinær generalforsamling i Grundejerforeningen Frydenlund, lørdag den 26. september 2020, kl. 11.00 på adressen, Danhostel Nymindegab, (Lindvig Ferie- og Kursuscenter), Vesterhavsvej 150, 6830 Nørre Nebel.
Deltagere:
Sandtag nr. 2, 6, 7, 8, 14, 20, 27, 33, 34, 35, 36, 38
Pugeldal nr. 9, 11, 22, 44, 46.
Referent: Torben Bøgeskov.
Ad. 1. Valg af dirigent:
Bent Kroman, Sandtag 7, blev valgt uden modkandidater. Han konstaterede, at generalforsamlingen var rettidigt indkaldt.
Ad. 2. Bestyrelsens beretning for det forløbne år:
Kim Täkker, Pugeldal 22, ønskede oplyst, om Forsvarets forventede etablering af nye kørespor i Blåbjerg-Nyminde Plantage medfører, at bestyrelsen sætter en prop i Skovgrøften, så den ikke kan lede vand gennem Frydenlund. Erling Kolding-Jacobsen oplyste, at det projekt, bestyrelsen har fået firmaet Fuldendt til at udarbejde, netop har til hensigt at lede vandet fra Skovgrøften udenom Frydenlund.
Erling Kolding-Jacobsen fremlagde bestyrelsens beretning, der har været tilgængelig på grundejerforeningens hjemmeside fra 2. maj 2020.
Erling Kolding-Jacobsen oplyste desuden, at Naturstyrelsen har fået tilladelse til at etablere søer andetsteds i det store militære øvelsesområde ved at hæve vandstanden med 1,5m. Han frygtede, at etablering af nye søer for at øge biodiversiteten kan øge vandproblemerne i sommerhus områderne øst for statens arealer. Thorsten Kruse, Sandtag 27, spurgte til søernes placering. Erling Kolding-Jacobsen var ikke bekendt med disse.
Torben Bøgeskov oplyste, at grundejerforeningens høringssvar til Forsvarets forslag om kørespor i plantagerne indeholder et forslag til et naturprojekt på engarealet vest for Hundevejen og nord for Skelvejen, som både skal øge biodiversiteten og fungere som et vandreservoir, der under kraftig nedbør kan tilbageholde vand, så Frydenlund ikke pludselig skal modtage større mængder, end grøfter og grundvandssænkningssystemet kan klare.
Jørgen Hansen, Sandtag 2, foreslog at, man kan anlægge et regnvandsbassin på grundejerforeningens lille areal øst for det store fællesareal til at aflaste grundvandsænkningssystemet.
Generalforsamlingen godkendte bestyrelsens beretning.
Ad. 3. Forelæggelse af regnskab:
Anna Grethe Juelsen fremlagde det udsendte regnskab og havde følgende supplerende oplysninger:
- Udgifterne til kørselsgodtgørelse ser ud til at være relativt høje, ca. 3200kr pr. møde. Det skyldes dels, at det er statens takster, der anvendes, dels at udgifterne stiger, jo længere fra Houstrup, bestyrelsesmedlemmerne bor. Der kan spares ca. 900kr, hvis et møde holdes i Østjylland, men det har været nødvendigt med flere møder og besigtigelser i Frydenlund.
- En anden post, der falder i øjnene, er, at bestyrelsen i lyset af de stigende vandproblemer har skønnet det nødvendigt at tegne en bestyrelsesansvarsforsikring.
- Home sponserer udsendelsen af indkaldelsen til generalforsamlingen.
- 2019-regnskabet ender med et negativt resultat på lige godt 25.000kr. Det negative resultat skyldes, at det af hensyn til at sikre husene i en stor del af Frydenlund mod overfladevand og opstigende grundvand i efteråret, var bydende nødvendigt at oprense grøfterne i området.
- PT er der hensat godt 451.000kr i den såkaldte Vandfond, hvor midlerne kan anvendes til reparation eller udskiftning af grundvandssænkningssystemets hovedledning.
Vinnie Kruse, Sandtag 27, gav sin opbakning til, at bestyrelsens kørselsudgifter dækkes.
Sandtag 34, ønskede oplyst, om grundejerforeningen har pligt til at vedligeholde Skelvejen. Bestyrelsen oplyste, at det er kommunen, der vedligeholder Skelvejen, selvom den er Naturstyrelsens ejendom på strækningen fra Sandtag til den røde bom.
Sandtag 34, efterlyste grus til reparation af huller i foreningens veje. Anna Grethe Juelsen oplyste, at der ligger en bunke grus ved Sandtag 14, der kan anvendes til nødreparation af huller i foreningens veje.
Vinnie Kruse, Sandtag 27, ønskede oplyst, om bestyrelsen indhenter flere tilbud på vedligeholdelse af vejene. Anna Grethe Juelsen lovede, at bestyrelsen fremover vil indhente alternative tilbud.
Generalforsamlingen godkendte regnskabet.
Ad. 4. Forslag til behandling af generalforsamlingen:
Bestyrelsen har foreslået, at generalforsamlingen beslutter, at midlerne i den såkaldte Vandfond, der er hensat til reparation eller udskiftning af grundvandssænkningssystemets hovedledning, fra og med 2020 også kan anvendes til andre tiltag, der kan sikre afledningen af nedbør og grundvand fra Frydenlundområdet. Der kan fx være tale om anlæg af eller oprensning af åbne grøfter, spuling af dræn eller gennemførelse af andre tiltag, der kan lede nedbør væk fra Frydenlundområdet eller tilstrømmende vand fra Nyminde Plantage uden om Frydenlundområdet. Midlerne kan også anvendes til nødvendig konsulenthjælp til gennemførelse af sådanne tiltag.
Torben Bøgeskov motiverede forslaget ved hjælp af en PowerPoint-præsentation. Han redegjorde ved hjælp af kort og fotos for de udfordringer, som Frydenlund står overfor: Stigende nedbørsmængder, stigende grundvand, et oprindeligt grundvandssænkningssystem, der er delvis nedslidt og ikke har tilstrækkelig kapacitet, grøfter i Blåbjerg-Nyminde Plantage, der ikke oprenses, samt at Forsvarets fremtidige øvelsesaktiviteter måske resulterer i afledning af endnu mere vand til Frydenlund. Torben Bøgeskov orienterede desuden om indholdet i det projektforslag, som bestyrelsen har fået firmaet Fuldendt til at udarbejde, og som i korthed går ud på, at det vand, der pt ledes fra Blåbjerg-Nyminde Plantage via Skovgrøften ind i Frydenlunds grundvandssænkningssystem, fremover skal ledes udenom Frydenlund via Ridestigrøften og den sydlige grøft langs Skelvejen til Houstrupvej. Bestyrelsen ønsker desuden at frilægge den rørlagte del af grøften, der går i skel mellem Frydenlund og Guldvangen. PT sker der i perioder med megen nedbør en opstuvning af vand vest for rørledningen. Varde Kommune har givet tilladelse til frilægningen, som kan realiseres, hvis der ikke kommer indsigelser i løbet af en 4 ugers høringsfase. Medlemmer af grundejerforeningen Frydenlund kan ved henvendelse til Torben Bøgeskov, (torben.gffrydenlund(A) gmail.com) få tilsendt oplægget omkring vand i det fremviste PowerPoint på generalforsamlingen.
Sandtag 2 syntes, at projektet ser fint ud, og støtter derfor forslaget, men ønskede en redegørelse for økonomien i det foreslåede projekt. Anna Grethe Juelsen oplyste, at bestyrelsen har besluttet at starte fase 3, der beløber sig til ca. 33.000kr. Fase 4, der er udførelse af de konkrete anlægsarbejder, forventes at beløbe sig til max. 15.000kr. Hertil kommer der en udgift til frilægning af grøften i skel mod Guldvangen. Samlet forventes projekterne at beløbe sig til mellem 85.000kr og 100.000kr.
Kim Täkker, Pugeldal 22, bakkede op om forslaget.
Thorsten Kruse, Sandtag 27, udtrykte tillid til bestyrelsen og gav sin opbakning til, at bestyrelsen kan disponere over midlerne i Vandfonden, blot der føres et særskilt regnskab.
Vinnie Kruse, Sandtag 27, støttede fuldt og helt forslaget.
Birgitte, Pugeldal 9, støttede forslaget og takkede bestyrelsen for at udvise rettidig omhu.
Bent Kroman, Sandtag 7, mente, at bestyrelsen skal være opmærksom på, om grøfternes rørunderføringer ved vejene kan modstå det store tryk fra militærets tunge køretøjer.
Erling Kolding Jacobsen lovede, at der vil blive ført et særskilt regnskab over disponeringen af midler fra Vandfonden.
Bestyrelsens fremsatte forslag blev enstemmigt vedtaget.
Ad. 5. Vedtagelse af kontingent for 2021:
Generalforsamlingen besluttede på bestyrelsens indstilling, at kontingentet er uændret i 2021.
Ad. 6. Valg af medlemmer til bestyrelsen:
På valg er Marianne Täkker, Erling Kolding-Jacobsen og Henry Schultz.
Alle 3 blev genvalgt uden modkandidater.
Ad. 7. Valg af 2 suppleanter til bestyrelsen:
Som 1. suppleant blev Jørgen Hansen, Sandtag 2, valgt.
Som 2. suppleant blev Villy Pilgaard Andersen, Sandtag 6, valgt.
Ad. 8. Valg af 2 revisorer:
Ib Jensen, Sandtag 12, og Frede Hartvig, Sandtag 5, blev valgt.
Ad. 9. Valg af 1 revisor suppleant:
Bent Kroman, Sandtag 7, blev valgt.
Ad. 10. Indkomne forslag:
Kim Täkker, Pugeldal 22, havde rettidigt indsendt følgende forslag:
Set i lyset af vi aktuelt mangler penge i kassen, hvilket bestyrelsens forslag vidner om i kraft af man vil åbne op for at bruge af de midler der er hensat til brug på udskiftning /renovering af hovedledninger igennem vores område, dog fortsat kun i forbindelse med vandproblemerne. Det er ikke en ide jeg er vild med, men som situationen er nu må acceptere. Dog mener jeg der skal laves et særskilt regnskab over de midler man bruger. For at vi alle grundejere her i foreningen kan give bestyrelsen og grundejerne selv, et godt udgangspunkt for de næste årtier, mener jeg man skal kigge på et salg af den del af det grønne område som ligger som et tillæg til højre for det store grønne område. Jeg har fået undersøgt om der findes nogen tinglysninger på den del som gør et frasalg umuligt, men kan oplyse den har samme deklarationer som Sandtag 7. Jeg har målt den op på grundplanen, og den er lige omkring 2080 m2. Det er dog ikke lige til at gennemskue om der ved grundens beliggenhed er noget der gør den ikke kan udstykkes, men mener det skal undersøges, og det må vi så betale for, man kunne evt. låne et antal kroner i “vandkassen”. Jeg medsender det jeg har som bilag. Mit forslag lyder: Man giver bestyrelsen mandat til at igangsætte en undersøgelse om et frasalg er muligt og om der ligger en økonomisk gevinst i dette når udgifter er betalt. Hvis det er viser sig muligt og, der er økonomi i det sættes den til salg. Der skal senest på GF. i 2021 fremlægges fakta om salg.
Vinnie Kruse, Sandtag 27, støttede forslaget, da grunden blot ligger ubenyttet hen.
Jørgen Hansen, Sandtag 2, gentog sit forslag om at anlægge et regnvandsbassin på grunden, som kan aflaste grundvandssænkningssystemet ved voldsom nedbør.
NN, Sandtag 34 ønskede oplyst, om der i givet fald skal være udkørsel til Skelvejen. Erling Kolding Jacobsen mente, at det vil være eneste mulighed, men det vil i givet fald kræve Naturstyrelsens tilladelse, da den nordlige grøft inklusive brinkerne er statens ejendom.
Bent Kroman, Sandtag 7, var af den opfattelse, at de aktuelle byggelinjer nær Skelvejen kan umuliggøre et salg af grunden, da der ikke vil være et tilstrækkeligt byggefelt.
Generalforsamlingen pålagde bestyrelsen at undersøge, om det kan lade sig gøre at udstykke grunden, og om der i givet fald vil være tilstrækkeligt økonomisk incitament til at forsøge at sælge grunden. Generalforsamlingen gav ikke bestyrelsen en tidsfrist for undersøgelsen.
Ad. 11. Eventuelt:
Vinnie Kruse, Sandtag 27, fandt at det vil være urimeligt, hvis Forsvaret kører områdets rørunderføringer i stykker.
Sandtag 38 havde hørt, at Forsvaret har betalt Varde Kommune for at udbedre Houstrup Strandvej, men at kommunen har brugt pengene på andre formål.
Anna Grethe Juelsen oplyste, at 2 grundejere har haft HedeDanmark til at fælde træer. Måske tilbyder HedeDanmark at komme igen i 2021. I så fald vil der blive informeret om det på foreningens hjemmeside.
Til Orientering:
Underskrevet referat med dirigent og referent forefindes hos Marianne Täkker.